Mesterséges szigeten terjeszkedhet Schipol

Szerző: Veér Jenő

Forrás: zakenreisnieuws.nl

 2018. november 19. 11:28

Amszterdam repülőtere eleve a tengertől elhódított területen épült, a bővítése hasonló módon folytatódhat.

A 15 millió fő által lakott, csupán Dunántúl-méretű Hollandia területének egy részét a tengertől hódították el, ha minden jól megy, az amszterdami repülőtér fejlesztésére is hasonlóképp kerülhet sor.

Az amsterdami Schiphol repülőtere az európai toplistán általában az első öt között szerepel. Forgalma évről-évre növekszik. Hans de Boer a közlekedési tárca illetékes helyettes államtitkára bejelentette, hogy megkezdődtek az előzetes tanulmányok a fővárosi repülőtér továbbfejlesztésére. Mivel szárazföldi lehetőség már nincs, mert a jelenlegi repülőtér is egy már korábban a tengertől elnyert területen fekszik, ezért felmerült, hogy az észak-hollandiai Zandvoort városa mellett, egy partközeli mesterséges szigeten valósul meg a fejlesztés.

Amszterdam reptere

Fotó: Schipol Airport

Az ötlet nem először vetődik fel. Az utóbbi években, bár a helyszínek többször is változtak, a téma szerepelt a fejlesztési tervekben, de most a repülés látványos európai felfutása idején, már a holland repülőterek versenyképességét is jelentősen befolyásolná, ha nem lépnének hamarosan. A vázlatos elképzelések ugyanakkor már zöld utat kaptak a politikától. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése folyik, ezt követően, körülbelül három év múlva kerülhet sor a kivitelezés megkezdésére.

A folyamatot meggyorsítandó első ízben lép a Schiphol repülőtér elnöke, Dick Benschop a parlament alsóháza elé, a pontosított építési és pénzügyi tervekkel. Ezek szerint egyenlőre két pálya épülne a szigeten, melyek használata lényegesen csökkentené Amszterdam környékén a jelenlegi zaj- és környezeti szennyezést. A repülőtér melletti Haarlem mer meer település lakói a De Telegraaf lappal közösen tartott civil megmozdulás alkalmával már próbálnak nyomást gyakorolni a kormányzatra a mielőbbi pozitív döntésért.

Kapcsolódó cikkek

Sikeres turisztikai startupok

2018. október 04.