MI segít Heathrow-n a késések csökkentésében

Forrás: AIRportal.hu

 2019. január 29. 16:42

Az angol légiforgalmi szolgálat megkezdte London-Heathrow repülőtéren a mesterséges intelligencia alkalmazását. Rossz látási viszonyok esetén így csökkenteni tudnák a késések számát.

Heathrow-n a jelenlegi irányítótorony 87 méter magas, és alacsony felhőzet vagy köd esetén előfordulhat, hogy ilyen magasságból már nem láthatók a futópályák. Ilyenkor a légiforgalmi irányítók csak a radarok adataira támaszkodhatnak, ezért a leszálló forgalmat általában 20 százalékkal korlátozzák, mert el kell különíteni az érkező repülőgépeket. Ez sok gép számára késve történő leszállást jelent, ami aztán késve történő felszálláshoz is vezet. A „Digital Tower Laboratory” elnevezésű projekt során a kanadai Searidge Technologies cég által fejlesztett Aimee platform dolgozza fel a légiforgalmi szolgálat, a NATS által felállított 20 kamera felvételeit. A rendszer a képek alapján ki tudja számítani a repülőgépek helyzetét, és jelzi az irányítónak, ha a futópálya szabaddá válik. A fejlesztők a folymatban a repülőtéren felállított ultra HD, 4K felbontású kamerák képeit, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás technológiáit kombinálják.

A mesterséges intelligencia egyelőre csak támogatja az irányítók munkáját Heathrow-n

Fotó: pixabay.com

A tesztelés egyelőre nem éles üzemben folyik majd. Márciusig több mint 50 ezer repülőgép mozgását vizsgálja meg az Aimee, ezalatt a fejlesztők meggyőződhetnek a rendszer pontosságáról. A döntéseket továbbra is a szakemberek hozzák meg, a mesterséges intelligencia csak egy újabb eszköz, amivel támogatják az irányítók munkáját.