Mi várható a buszos városnézések piacán? - INTERJÚ a Mr. Nilsz Kft. ügyvezető igazgatójával

Szerző: PR

Forrás: turizmus.com

 2017. november 21. 11:32

Török Dorottyával, a Mr. Nilsz Kft. ügyvezető igazgatójával, a City Sightseeing Budapest franchise tulajdonosával beszélgettünk többek között a jelenlegi és a Fővárosi Közgyűlés által kiírt koncessziós pályázat utáni helyzetről.

Az autóbuszos városnéző szolgáltatások piaca számos változáson ment át az elmúlt évek során, összhangban a nemzetközi szinten is tapasztalt trendekkel. Mindemellett a budapesti koncesszió kiírásának kapcsán ismét többet hallani a szektorról.

Török Dorottya

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hogyan látja, mennyire népszerű a Hop-on Hop-off buszos városnézés a turisták körében?

Évről évre egyre több külföldi vendég érkezik országunkba, akik átlagosan 2,3 éjszakát (KSH, 2016) tartózkodnak Budapesten. Ez a jelenség tökéletesen lekövethető jegyeladásainkban is, hiszen a 48-72 órás jegyeink rendkívül kedveltek a turisták körében. Régebben - jó tíz évvel ezelőtt - idegenvezetővel érkező nagyobb csoportok alkották a vendégek jelentős részét, azonban ez mára átalakult. Manapság az emberek inkább egyénileg szervezik az utazásokat, és kisebb, 2-3-4 fős társaságokban mozognak.  Akik mindössze néhány napot töltenek el a fővárosban – esetenként beleértve az üzleti utazókat is -, szeretnék minél hatékonyabban eltölteni idejüket, minél több nevezetességet megnézni. Erre kiválóan alkalmasak a hop-on hop-off városnéző buszok szolgáltatásai.

 

Ha jól tudom, nemcsak buszos városnézés szerepel a szolgáltatásaik között.

Így van, a jegy árában hajókirándulás, valamint – áprilistól októberig - kerékpárbérlés is szerepel. Illetve egy kedvezményekre jogosító bónuszfüzetet is kapnak a vendégeink, amelyet többek között múzeumokban, fürdőkben és hazai vendéglátóegységekben is beválthatnak. Próbálunk azzal is kedvezni a vásárlóinknak, hogy három éve együttműködünk a városnéző buszok piacának másik meghatározó szereplőjével, a Program Centrum Kft.-vel, akivel kölcsönösen elfogadjuk egymás jegyét buszainkon.

 

A City Sightseeing Budapest öt kontinens legnagyobb és turisztikailag leglátogatottabb városaiban üzemelő City Sightseeing Worldwide hálózat magyar franchise partnereként üzemel. Milyen előnyökkel jár egy nemzetközi hálózathoz való tartozás?

A hálózathoz tartozás nemcsak nekünk, de a turisták számára is óriási előnyt jelent. A városlátogatók ugyanis bármelyik országba mennek, ahol a City Sightseeing jelen van, ugyanazokat az egységes arculattal ellátott piros emeletes buszokat találják és ugyanazokat a megszokott, minőségi szolgáltatásokat kapják. Sőt, aki egy adott városban jegyet vesz, a következő utazása alkalmával, egy másik partnerváros szolgáltatását 10%-os kedvezménnyel veheti igénybe.

A franchise további előnye, hogy rendelkezik egy nemzetközi honlappal; ott például Budapest a legkedveltebb úti célok között szerepel, ami szintén nagyon erősen determinálja az utazók szolgáltató választását az adott országban. A hálózat tagjai számára rendszeresen vannak konferenciák, ahol a partnerországok képviselői találkoznak, ilyenkor alkalom nyílik arra, hogy a piac igényeit, a legújabb fejlesztéseket megvitassuk. Fontos, hogy lépést tartsunk, így ami hosszú távon a hazai turizmus érdekét szolgálja, azokat itthon is megvalósítjuk.

 

Milyen fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt évben?

Bár még nincs vége az évnek, de talán mondhatom, hogy nagyon termékeny évünk volt az idei, számos előremutató és izgalmas fejlesztéssel.  Az első negyedévben 11 újabb buszt helyeztünk forgalomba, ily módon közel 700 székkel növeltük kapacitásunkat; ezek mindegyike már minimum euro 3-as környezetvédelmi besorolású. Egy magyar mérnökcsapattal elkezdtük fejleszteni Budapest, és egyben Magyarország első zero emissziós városnéző Ikarus kabrió buszát, amit várhatóan jövő tavasszal helyezünk üzembe.

A flottabővítés maga után vonta a turisták kiszolgálásában történő változást is: a meglévő két ügyfélszolgálati irodánkat további hárommal bővítettük.  Emellett november elején írtunk alá szerződést a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal 10 Budapestinfo Pont üzemeltetéséről, ahol többek között City Sightseeing jegyeket is vásárolhatnak majd az érdeklődők. És amire nagyon büszkék vagyunk, az a busz nyomkövető ingyenes alkalmazásunk, amin- telefonra letöltve - bárki láthatja, hogy éppen hol járnak a buszaink, vagy mikor érkeznek az adott megállóba. Ez Magyarországon egyedülálló fejlesztés, amit az elmúlt időszakban már teszteltünk és a téli menetrendre való átállást követően ügyfeleink is használhatnak.

Folyamatos a flotta bővítése, fejlesztése

 

Nemrég jelent meg a pályázati kiírás. Mit gondol a koncessziós szerződésről, amit a budapesti városnéző buszok üzemeltetésére írt ki a főváros?

Úgy gondolom, hogy egyfajta szabályozottság, átláthatóság jót tehet a piacnak, főként ha az pozitívan hat Budapest működésére, turisztikai megítélésére is. Mindemellett a főváros bevétele is növekedhet, amit a város különböző fejlesztésekre fordíthat.

Pozitívan értékelem a magasabb környezetvédelmi besorolású buszok használatára vonatkozó igényeket is, hiszen saját vállalkozásunkban is eszerint működünk, fejlesztéseink is ezt az irányt képviselik. Az arculattal kapcsolatosan eddig megismerhető változások nemcsak vizuálisan adnak egy egységes képet, hanem a turistákat is segíthetik majd a piacon való eligazodásban.

Örömmel látnám, ha az új helyzet hozadékaként a fővárosi tömegközlekedés fontos részeként tekintenék majd a városnéző buszokat is. Ugyanis ez magával hozhatna egyfajta szorosabb kommunikációt a fővárosi közlekedésben érintett szervezetek és a Hop-on Hop-off szolgáltató cég között. Ez megoldhatna pár régóta fennálló problémát, mint például a forgalmi változások esetén érintett városnéző buszok megállóinak és kijelölt terelő útvonalainak kérdését.

 

Tud mondani olyan nagyvárost, ahol koncessziós szerződés alapján működik a piac? A modell mindenhol ugyanaz?

Európában például Madridban koncessziós alapon működik a piac. A szerződés által meghatározott keretek nagyvonalakban adottak, de a modell - beleértve a jegyértékesítés módját, a megállók szabályozását - nem tekinthető sztenderdnek. Ezt sok minden befolyásolhatja, a flotta nagysága, az ország kultúrája, a helyi adottságok. Például Amszterdamban nincs hivatalos hop-on hop-off megálló, bárhol megállhatnak a buszok; ugyanakkor náluk 22 hop on hajó is működik a franchise részeként a csatornák miatt.

 

A City Sightseeing Budapest indul a koncessziós pályázaton?

Nemrég jelent meg a pályázati kiírás, amit szeretnénk még részletesen áttekinteni, annak függvényében döntünk majd a következő lépésekről, de valószínűleg igen.

 

Mi az, amit a legnagyobb kihívásnak lát a városnéző buszok piacán?

A minőségi munkaerő hiánya nemcsak más szakmák esetében, de ezen a piacon is okoz problémát. Kevés a több nyelvet is beszélő munkatárs, ami a mi üzletágunkban elengedhetetlen. Az angol alap, de emellett szükséges még két-három másik külföldi nyelv ismerete. Úgy gondolom, hogy a munkatársak képzése mellett ez egy olyan terület, amivel a jövőben is foglalkozni kell.

(x)