Mianmar, a felfedezésre váró gyöngyszem – Üzletember delegáció Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. március 17. 15:26

Délkelet-Ázsiának ma még a magyar turisták körében többnyire felfedezetlen állama Mianmar, régi nevén Burma. A berlini ITB-ről Budapestre érkező üzletember delegáció egyik fő témája a turizmus volt.

A turizmus fontos szerepet játszik az 55 milliós lakosságú, nemzeti parkokban és világörökségi helyszínekben gazdag ország nemzeti bevételében.

Tint Tint Lwin tiszteletbeli konzul nem először jár Budapesten, a két ország közötti gazdasági, kulturális és más kapcsolatok elkötelezett építője. Ő volt az egyik levezető elnöke a Bo33 Hotelben tartott csütörtöki üzleti fórumnak, Tomaj Dénes nyugalmazott nagykövet társaságában.

 

Először ipari, építőipari cégek és vállalkozások mutatkoztak be, majd következett a turisztikai blokk. A népes, 18 tagú delegáció mindegyik tagja hangsúlyozta, mekkora szeretettel várják a magyar turistákat. Bár többször is át kell szállni és minimum fél napos úttal lehet elérni Yangonba vagy más nagyvárosba, de megéri az út, mert ezeréves ősi pagodák, UNESCO világörökségi helyszínek és nemzeti parkok várják a turistát. No meg, 53 ezer szállodai szoba, az egycsillagostól az ötcsillagosig. Jelen vannak a világ nagy láncai, köztük a Kempinski, az Accor és a Shangri-La, a Hilton. A vízumügyeket is könnyebben lehet ma már intézni.

Az országban több tucat utazási iroda működik, többnek a képviselője tagja volt a delegációnak is, köztük a Grand Lotus Tours vagy a Wide View ügyvezetői.

A mianmari turizmus kulcsszavai: People, planet, profit – amit stratégiai célokra úgyis fordíthatnánk, hogy az aktív, köztük a kerékpáros túrák, a dzsungelben épített régi pagodák és a gyarmati idők emlékei, valamint az érintetlen tóvidék és a völgyek szépsége, mind hozzátartoznak kiemelt attrakcióikhoz. A Mianmarba látogató turisták nagy része a szomszédos ázsiai országokból és Nyugat-Európából érkezik.

Az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget között elterülő dél-kelet-ázsiai ország hazánkba érkezett szakemberei érdeklődéssel hallgatták Jandala Csilla, az Edutus Főiskola rektora előadását a turisztikai oktatásról. Gáborjáni Béla a magyar borról szólt röviden, mielőtt a magyaros fogásokhoz megkóstolták volna a vendégek az olaszrizlinget és a kékfrankost. A mianmariak főleg az olasz és francia borokat ismerik, a mienket még talán a japánoknál is kevésbé – a jövő feladatai közé tartozhat, hogy a hazai  bornak ott is értékesítési lehetőségeket keressünk.

Ez már a harmadik üzleti fórum volt az elmúlt két év alatt, amelyet mindkét fél szakemberei a B2B tárgyalások során hasznosnak ítéltek. Ami a turizmust illeti, még kiaknázatlanok a lehetőségek, de a nem is olyan távoli jövőben, sokan, akik már ismerik Thaiföldet, Indiát vagy Vietnamot, elképzelhető, hogy Mianmart választják majd úti célul.