MIE-közgyűlés az Unicum Házban

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 14. 18:19

Nem mindennapi helyszínen, a Zwack Unicum Házban tartotta közgyűlését szeptember 13-án a Magyar Idegenvezetők Egyesülete. A rendezvény előtt bemutatták az érdeklődőknek a múzeumot, majd elkezdődött a tanácskozás a Füves Bárban.

Az idegenvezetők csapatát Szájbély Ernő, a Látogatóközpont vezetője köszöntötte. Az Unicum Ház régi jóbarát, nemcsak most látta vendégül a MIE-tagokat, már korábban is támogatta az egyesületet.

Deák Judit elnök foglalta össze az elmúlt év és a közelmúlt nehézségeit, amit tovább bonyolított az új KATA-törvény. Sok idegenvezető elhagyta a szakmát és csak remélni lehet, hogy lesz ismét elég szakképzett kolléga, aki ellátja a jövő szezonban a lehetőleg megnövekedő be- és kiutazó munkákat – írják szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójukban.

A rendezvényen két vendég elismerő oklevélben részesült: az egyiket Szolnoki Andrásné Gomány Erzsébet kapta, aki a Matyódesign falujában, Tardon idegenvezető, és 2 éve az oda kiránduló MIE-tagoknak emlékezetes vezetést tartott a tájházban. Tortával és virággal köszöntötték a 82 éves (!) idegenvezetőt.

Tortával és virággal és elismerő oklevéllel köszöntötték a 82 éves idegenvezetőt, Szolnoki Andrásné Gomány Erzsébetet

Fotó: MIE

A másik oklevél Török Andrásé lett – ő több alkalommal is kiváló előadásokat tartott az egyesület tagjainak. Ráadásul neves szakember Budapest-könyvei alapművek minden idegenvezető számára.

Ezután pénzügyi beszámoló és zárszámadás következett, majd aktuális témák, amelyhez meghívták Pencz Zoltánt, az MKFE elnökségéből, hogy a budapesti közlekedési, parkolási és Vár-behajtási témákról tartson ismertetőt.

A jövő évi tervekkel kapcsolatban szó esett az újabb nyelvtanfolyamról, amit már évek óta szervez a MIE, gyakorlott kollégák vezetésével, akik nyelvtanárok is egyben. Ezután az Aquincum Múzeum őszi képzéséről esett szó, illetve a Nemzeti Múzeummal tervezett új együttműködésről.

Kötetlen beszélgetéssel zárult a közgyűlés, aktuális témákkal és némi bizakodással a turizmus közeljövőjét illetően.