Miért éppen Spanyolország?

Szerző: Etédi Alexa

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 16. 16:50

Az Ibériai-félsziget eddig is igen előkelő helyet foglalt el a magyar turisták úti céljai között, azonban az utóbbi idők politikai eseményei jó néhány versenytársat kiiktattak egy időre. Ugyanakkor Budapest és Spanyolország között egyre több közvetlen járat közlekedik, s a desztinációk száma tovább növekszik a jövőben. De lássuk, ezen túlmenően miért érdemes még Spanyolországot választani lehetséges nyári opcióként?

Az országot keletről, délkeletről a Földközi-tenger 1663 kilométer hosszú partvonala kíséri, ezen kívül az országhoz tartoznak a legkedveltebb nyári desztinációként ismert Baleári- és Kanári-szigetek is, melyek Spanyolország egyik legcsalogatóbb vonzerejének számítanak. Partszakaszának hosszából adódóan számtalan lehetőséget nyújt a hófehér homokos fövenyektől a vadromantikus sziklás partszakaszokig, az eldugott tengeröblökig; festői halászfalvak, pezsgő üdülő resortok, Világörökségektől gazdag történelmi városok szerepelnek a kínálatban – nincs is olyan vágy, álom, elképzelés, melyet ne lehetne itt kielégíteni.

Budapestről – a két nagyvároson, Madridon és Barcelonán kívül – jelenleg hat spanyol úti célt is el lehet érni, melyek ideális választás lehetnek nyaraláshoz; Alicantét és Malagát (mindkettő Wizz Air) a szárazföldön, Las Palmast (Ryanair) és Tenerifét (Wizz Air) a Kanári-szigeteken, illetve Ibizát és Palma de Mallorcát (mindkettő Wizz Air) a Baleári-szigeteken. A bőség zavara persze néha megnehezíti a választást, ezért érdemes aszerint áttekinteni a különböző lehetőségeket, hogy az ember milyen jellegű nyaralást tervez, mit szeretne látni, csinálni? Kikapcsolást nyújtó üdülést, kulturális programot, városnézést, vagy aktív pihenést tervez-e, s ez alapján választja ki az ideális helyszínt.

A Costa Blanca talán legfontosabb városa, Alicante ősi múltra és gazdag történelemre tekint vissza. Arab eredetű elnevezése - Al-Laqant – a város római kori nevéből, Lucentumból ered. Történelmi gazdagsága és etnikai sokszínűsége elsősorban a kulturális nevezetességek iránt érdeklődő turisták kedvelt úti céljává teszik. Régészeti területei a görög, föníciai, pun és római korba kalauzolják az embert, régi arab negyede a mór hódítás idejébe, gazdag barokk stílusú templomai pedig a szigorú etikettjéről ismert spanyol katolicizmus évszázadait mutatják be. A városban több múzeum, illetve fesztivál is kínál programot, de Alicantéból számos más, közeli nagyváros – így Murcia vagy Cartagena – is elérhető.

 

Az Andalúzia egyik legszebb részén, a Costa del Solon fekvő Malaga szintén a kultúrára szomjazó turisták favorit úti célja, hiszen itt született a modern festészet ikonikus alakja, Pablo Picasso. S bár a festő csupán 10 éves koráig élt itt, Malaga városvezetése maximálisan igyekszik kihasználni tehetséges szülöttjének hírnevét; szülőháza mellett alkotásait bemutató gyűjtemény is van itt. Spanyolország ötödik legnagyobb települése emellett a városnézést kedvelő utazók izgalmas választása lehet. Lenyűgöző erődítményei, az Alcazaba és a Gibralfaro a város hőskorát idézik, hangulatos városképe és építészeti stílusa pedig egy romantikus mediterrán város sajátja.

 

Az Ibériai-félszigettől 75 kilométerre, keletre, a Földközi-tengerben fekvő Ibiza a Baleárok egyik tagja, s elsősorban a bulizni, szórakozni vágyó fiatalok kedvelt desztinációja. Bár a hippikorszak idején, a ’60-70-es években fedezték fel maguknak a szabadságra vágyó fiatalok, valódi népszerűséget a ’90-es években szerzett magának az aprócska sziget. Elsősorban szórakozóhelyei, bárjai, éjszakai klubjai világhírűek (itt található a világ egyik legnagyobb diszkója, a 14 ezer fő befogadóképességű Privilege), ennek ellenére változatos tengerpartja is megér egy próbát, de Eivissa óvárosát is érdemes felkeresni, mely 1999 óta UNESCO Világörökség.

 

A szintén a Baleár-szigetekhez tartozó Palma de Mallorca ismét a kulturális nevezetességek, városlátogatások iránt fogékony turisták számára lehet ideális választás, de emellett a strandolni, napfürdőzni, pihentető kikapcsolódásra vágyó utazók sem csalódnak benne, hiszen a szigeten kellemes, jól felszerelt partszakaszok sorakoznak. Palma városképe hamisítatlan mediterrán hangulatot nyújt, mely emellett életteli képet ad a sziget történelméről is. Óvárosa az arab hódítás korába repíti az embert, míg egy korábbi mecsetre épült katedrálisa, a La Seu szintén a leglátogatottabb nevezetességek közé tartozik, melyet a helyi születésű építész, Anton Gaudi restaurált 1901-ben.

 

A Kanári-szigetek egyik legkedveltebb tagja, Gran Canaria (Las Palmas) szinte már az egzotikus úti célok közé is beillik; csaknem tökéletes klímája, a rengeteg napsütés, a türkiz színű óceán, a vízi sportok végtelen kínálata, az európaitól szokatlan flórája mintha csak egy másik kontinens sajátossága lenne. Las Palmas történelmi óvárosa 2007 óta UNESCO Világörökség. Változatos tájai – északon buja növényzet, délen holdbéli vidék – az aktív sportok szerelmesei számára is bőséges kínálattal szolgálnak. Egyaránt megtalálhatók a szigeten a hófehér homokos strandok és a sziklameredélyekkel tarkított partszakaszok, melyek többsége jól felszerelt.

 

A Kanári-szigetek másik gyönyörű tagja, Tenerife természeti értékeit, adottságait és vonzerejét tekintve hasonló Gran Canariához, de a szigetnek további titkos favoritjai is akadnak. A sziget déli része üdülő resortjaival a pihenni vágyók úti célja, míg az északi részen található San Cristóbal de la Laguna történelmi óvárosa UNESCO kulturális Világörökségével csábítja az ide érkezőket 1999 óta. A sziget azonban büszkélkedik egy természeti világörökséggel is, a Teide Nemzeti Parkkal, ahol egész Spanyolország legmagasabb hegye, a 3718 méter magas Teide is található. A nemzeti park a túrázók, természetkedvelők, hegyi kerékpárosok, sziklamászók egyik legkedveltebb programja.