Mikromomentumok jelentősége a nyaralásokban

Forrás: adwordsblog.hu

 2016. július 27. 15:30

A Google összegyűjtötte és utazási mikro momentumokba rendszerezte melyek a legfontosabb pillanatok az utazással foglalkozó márkák, cégek számára. Az adwordsblog.hu cikkéből kiderül, hogyan érdemes jelen lenni a megfelelő pillanatokban.

Az utazásokat sok készülődés és tervezés előzi meg, ami során akaratlanul is az okos eszközeinkhez fordulunk ötletekért, inspirációkért – kezdi elemzését az adwordsblog.hu.

Az utazásokban gondolkodók jól átgondolják és megtervezik a nyaralásukat, számba veszik az összes lehetőséget és célállomást, hogy a lehető legtöbbet nyerjenek ezzel a befektetéssel. Egy nemrégi, Google által készített kutatás szerint az utazást tervezők 40% állította, hogy több forgatókönyvet is felépítenek mielőtt döntenének egy mellett. A tervezési időszak jórésze pedig mobilról történő keresésekkel, böngészéssel telik.

 

Egyesült Államokban az utazásokat szervezők, foglalásokat lebonyolítók 40%-a mobilról érkezett a weboldalakra derül ki a Google felméréséből. A kutatásból az is kiderül, hogy míg a mobilról érkezők aránya nőtt, addig az átlagosan oldalakon töltött időtartam csökkent, amiből kikövetkeztethető, hogy a mobilról érkezők rövid, célzott látogatásokat tesznek, amelyek során adott információkra kíváncsiak – írja a Google.

Itt jönnek képbe az utazásokhoz köthető mikromomentumok, amelyek négy nagy csoportba sorolhatóak az utazáshoz kapcsolódó vásárlási szakaszokhoz kapcsolódva.

A mikro pillanatok pedig:

  • Világot-akarok-látni pillanatok: “álmodozási szakasz”, ami során az online böngészők célállomásokat keresnek, különösebb konkrét terv nélkül, a végső döntés előtt.
  • Itt-az-idő-megtervezni-az-utazást pllanatok: “tervezési szakasz”, amiben az előző szakaszt meghaladva már konkrét időpontokra és helyszínekre keresnek szálláshelyeket, repülőjáratokat vagy akár programötleteket is.
  • Foglalás-pillanatok: ezek azok a pillanatok, amiben a végső döntés meghozatalával egyben online le is foglalják, illetve meg is vásárolják az utazást tervezők a szálláshelyeiket, repülőjegyeiket.
  • Alig-várom-hogy-mindent-lássak pillanatok: “felfedezési szakasz”, amit megélnek az utazók és alig várják, hogy megoszthassák másokkal is.

Miért fontos ez utazásokkal foglalkozó márkák számára?

A Google által megkérdezett utazók 70 %-a egyetértett abban, hogy kereséseik során a számukra legrelevánsabb információra kíváncsiak, függetlenül attól, hogy ezt melyik cég weboldala biztosítja. Vagyis, az online keresők inkább elfogultak a saját igényeikre és kérdéseikre a megfelelő válasz megtalálására, mint egy-egy márka irányába.

Ez pedig azt jelenti, hogy a már befutott nagy márkák sem lehetnek biztonságban, hiszen újra és újra bizonyítaniuk kell, illetve az induló cégeknek és márkáknak is van esélyük jelen lenni, amikor szolgáltatásaikra, termékeikre keresnek. De hogyan?

Légy jelen: Utazási márkaként érdemes beazonosítani melyik mikro pillanat illik leginkább a saját cégünk szolgáltatásaihoz, majd ahhoz igazítani online kampányainkat, jelenlétünket.

Légy hasznos: Az utazók megnyeréséhez nem elég megjelenni, hasznos és releváns megoldásokat kell tudni kínálni az igényeikre.

A fenti két szempontra jó példa az amerikai Red Roof Inn hotelhálózat, amely kampányaiban a reptéren rekedt utazóknak biztosít szálláshelyeket. Naponta 90,000 ember marad fedél nélkül repülőjáratok törlése miatt az Egyesült Államokban, amit a cég marketing csapata online figyelemmel követ majd automatizált hirdetési megoldásokkal lehirdeti a lemaradt utasokat lokációjuk szerint.

Az eredmény figyelemre méltó, a non-branded, vagyis brand nélküli, adott problémára megoldást kínáló kampányok elindulásával 60%-al nőtt a foglalások aránya országszerte.

Forrás: adwordsblog.hu