Milliárdokkal szállt be az Uber cégbe egy szaúdi befektetői alap

Forrás: MTI

 2016. június 02. 16:34

A globális birodalom építésébe kezdő Uber mobilapplikációs taxiszolgáltató Szaúd-Arábiához fordult tőkebevonásért, és sikerült Rijádtól három és félmilliárd dolláros tőkeinjekciót kapnia. Az üzlet létrejöttét az Uber vezérigazgatója, Travis Kalanick jelentette be.

A summa – közölte Kalanick – a legnagyobb szaúdi szuverén vagyonalaptól származik. A szuverén vagyonalapok állami tulajdonban lévő befektetési alapok, amelyek egy adott ország elkülönített vagyonát kezelik, makroökonómiai célokat szem előtt tartva. A tőkeemelés következményeként a szaúdi alap (a Public Investment Fund) igazgatója, Jászír Al-Rumaján helyet kap az Uber igazgatótanácsában, amelynek egyébként tagja a magát függetlennek mondó Huffington Post című sajtóorgánum alapítója és főrészvényese, Arianna Huffington is.

"A szaúdi beruházás a vállalatunk iránti bizalmat jelzi, ezt nagyra becsüljük, s továbbra is igyekszünk kiterjeszteni jelenlétünket a világban" – fogalmaz közleményében Kalanick. A vezérigazgató egyúttal hangsúlyozta: a szaúdi tapasztalat kiváló példa arra is, hogy az Uber egyaránt hasznos az utasoknak, a sofőröknek és a városoknak.

A szaúdi az eddigi legnagyobb egyedi beruházás, amellyel az Uber dicsekedhet. A szolgáltatót 62 és félmilliárd dolláros alaptőkéjével a Szilícium-völgyben a legtöbbet érő magánvállalatként tartják számon, amelynek három év alatt sikerült a csúcsra jutnia. Eddig jobbára hagyományos kockázatitőke-alapokat és nagybankokat vonzott magához (például a BlackRockot, a Morgan Stanley-t vagy a Goldman Sachsot). De van részesedése az Uberben katari szuverén vagyonalapnak is.

A cég az amerikai piacot már meghódította, s most a Közel-Kelet és Észak-Afrika felé fordul. Eddig 250 millió dollárt fektetett be a térségben, ahol kilenc országban és tizenöt városban van jelen. A szaúdi szuverén alap nevében Al-Rumaján adott ki közleményt, s ebben leszögezte: személyesen bizonyosodtak meg arról, hogy az Uber tevékenysége szerte a világban javította a városokon belüli közlekedést, ezért az alap hosszú távú együttműködésre készül.