Minden, amit szerettél volna tudni a Kanári-szigetekről...

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. február 26. 15:53

Az Utazás kiállítás ideje alatt, február 24-én rendezte meg a Kanári-szigetek napját a Hungexpón a ViaSale Travel. A specialista tour-operátor egésznapos program keretében mutatta be a desztinációt a viszonteladók számára, akik szép számmal megjelentek az eseményen.

Az egybegyűlteket elsőként Raáb Szilvia tulajdonos-ügyvezető köszöntötte. Az első előadásban Juan F. Hiemenz de la Torre, a Kanári-szigetek Idegenforgalmi Hivatalának képviselője általános ismertetőt tartott a szigetekről. Mint elmondta, a terület Florida szélességi körén található, télen 21, nyáron pedig 25 C fok az átlaghőmérséklet. Kiemelte, a szigetek legfőbb vonzereje a változatos természeti környezet. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a 3718 méter magas Teide, amely egész Spanyolország legmagasabb pontja, tovább a Lanzarotén található, vulkanikus eredetű Timanfaya Nemzeti Park. Megemlítette azt is, hogy La Palma szigetén a Caldera de Taburiente Nemzeti Parkban szubtrópusi vegetációval találkozhatunk, míg La Gomerán a Garajonay Nemzeti Parkban állandó párafelhőben úszó, egyedülálló babérerdőkben gyönyörködhetünk.

A szigetek különlegességei közé tartoznak még a természetes sziklamedencék a tengerparton, amelyekben fürödni is lehet, a fényszennyezés mentes égbolt, az óceán gazdag élővilága, amelyet sétahajóról vagy búvárkodás közben is fel lehet fedezni. Szóba került az is, hogy a terület számtalan sportolási lehetőséget is biztosít a kerékpározástól és a túrázástól a sziklamászáson át szörfözésig és a paplanernyőzésig. Megemlítette a szigetek többszáz éves építészeti örökségét, a látványos fesztiválokat, a kiváló helyi konyhát és a vulkanikus borokat. Az sem utolsó szempont, hogy jó az infrastruktúra és a biztonság, az egészségügyi ellátás a legjobbak közé tartozik egész Európában, nem véletlen, hogy a nyugat-európai nyugdíjasok és a globális nomádok is előszeretettel költöznek hosszabb időre, akár évekre vagy akár örökre a szigetekre.

Juan F. Himenez de la Torre a szigetek látnivalóit mutatta be

Fotó: Viasale Travel

A legidősebb sziget

A szigetekről szóló részletes beszámolók sorát Fuerteventurával Forgács Florina kint élő idegenvezető kezdte meg. Két „leg"-et hallhattunk először: több mint 30 millió éves korával ez a legidősebb sziget, illetve ez a 2. legnagyobb alapterületű sziget Tenerife után, de mint kiderült, apály idején még a nagytestvért is lekörözi Fuerteventura. A sziget bővelkedik homokos partokban, ami ideális a strandolás szerelmeseinek, a homok ugyanakkor sokféle lehet, a színe a fehértől a feketéig terjed, sőt akad még pattogatott kukoricára emlékeztető, apró korallalakzatokkal borított partszakasz is. A kiváló szélviszonyoknak köszönhetően a szörfösök, windszörfösök és kite-osok is imádják, különösen a Sotavento beach-et. A száraz éghajlat miatt viszonylag kevés a növényzet azokon a helyeken, ahol nincs öntözés, ezért is élvezhetjük a szigeten „A barna ötven árnyalatát".  Látnivaló akad bőven a homokos partokon kívül is, például Betancuria, a régi főváros, a régi világítótornyok vagy az Oasis Park nevű állat- és növénypark. A sziget híres a helyi finomságokról is, kezdve a tengeri herkentyűktől a bárány-, és kecskehúsból készült ételeken át a díjnyertes sajtokig.

 

Kontinensnyi látnivaló

Szalay Szilvia Gran Canaria látnivalóival ismertette meg a hallgatóságot. Mint kiemelte, ez az egy sziget olyan változatos, akár egy kontinens. Az északi fele esősebb, zöldebb, míg délen található a szállodák többsége a 60 kilométer hosszúságú homokos strandok és a homokdűnék közelében. A sziget középen komoly hegyeket találunk, 1949 magas a legmagasabb pont. Az itteni kilátókból jó időben akár még a Teide is látszik Tenerifén. A hegyek között 500 éves történelmi kisvárosok bújnak meg, ahol mintha megállt volna az idő. Érdemes felkeresni a fővárost, Las Palmast, ahová tömegközlekedéssel is kényelmesen eljuthatunk a szállodákból. Az autóbérléstől sem kell tartani, van autópálya is a szigeten. A látnivalók sora hosszú kezdve Kolumbusz házától a katedrálison át a témaparkokig és a sólepárlókig, vagy a spanyol hódítók előtti őslakos kultúra emlékeitől a helyben termesztett gyümölcsöktől és zöldségféléktől roskadozó piacokig. Különleges program a csillagnézés éjszaka a hegyekben – itt ugyanis jóformán nincs fényszennyezés.

 

A kontrasztok szigete

Lanzarotét Melody Sow Liberto, a helyi idegenforgalmi hivatal képviselője mutatta be. A kontrasztok szigete mindenkit magával ragad: hiába kietlen a táj a korábbi lávakitörések miatt, az egységesen fehérre meszelt házak és az aranyló homokos partok összhangot teremtenek.

Melody Sow Liberto Lanzarote szigetéről beszélt

Fotó: Viasale Travel

Lanzarote arculatát jelentősen meghatározza Cezar Manrique munkássága, aki alkotói tehetségét ennek az összhangnak a megteremtésére fordította. Egykori alkotóházát és emlékmúzeumát mindenképpen érdemes felkeresni, akárcsak a Jameos de Aqua nevű helyet, ahol óriási sziklaüregben alakított ki éttermet, úszómedencét és koncerttermet a művész. A Timanfaya Nemzeti Park is kihagyhatatlan látnivaló, itt azt is láthatjuk, milyen energiák rejtőznek szó szerint a lábunk alatt, a látványos bemutatók után a föld hőjével grillezett húsokból is belakmározhatunk. A szigetre hetente egyszer juthatunk a Ryanair járataival Budapestről.

A sziget északi csücskéről érdemes egy kirándulást tenni a korábban Lanzarotéhoz tartozó, de immár önálló szigetté vált La Graciosára, amely igazán érintetlen terület: nincs rajta sem autó, sem aszfaltozott út

 

Két hétre is elegendő látnivaló

Végezetül Tenerife látnivalóinak bemutatására került sor. Az iroda képviselője, Menyhárt Ilona elmondta, hogy 8 évet élt kint, és bármikor visszamenne. Mint elhangzott, heti két járat is közlekedik Budapestről a szigetre, amelyet kettősség jellemez: Gran Canariához hasonlóan az északi rész itt is sokkal zöldebb, páradúsabb, télen hűvösebb, míg délen egész évben garantált a meleg. A szakember azt javasolja, hogy ha valaki itt akar eltölteni 1-2 hetet, annak a bázisa legyen délen, a sziget két autópályáján kényelmesen el tud innen jutni mindenhová. A sziget büszkesége a korábban már említett Teide, amely egy darabig kocsival és busszal is megközelíthető, sőt egy kabinos felvonóval egészen 3500 méteres magasságig fel lehet rá jutni. Aki a csúcsra akar felmászni, külön engedély birtokában még akár azt is megteheti.

A szigeten annyi a látni- és tennivaló, hogy érdemes akár két hétre érkezni. A különlegességek közé tartoznak a lávából létrejött természetes tengerparti medencék, a kiváló szörfözési lehetőségek, a Loro Parque nevű állat- és növénypark, ahol akár 5-6 órát is el lehet tölteni, illetve Európa legnagyobb csúszdaparkja, a Siam Park. Akinek pedig olyan szerencséje van, hogy éppen most tud Tenerifére utazni, az a fővárosban, Santa Cruzban részese lehet a két héten át zajló, mindenkit magával vonzó karneválnak.

A ViaSale Travel csapata a spanyol vendégekkel

Fotó: Viasale Travel

Gazdag szállodai kínálat

A workshopot követően a hotelek képviselői tartottak előadást. Az első előadást a Barceló hotel képviseletében Carina Schumacher tartotta. A hotelláncnak mind a 4 szigeten vannak hoteljei. Ezekből kiemelte a csodálatos panorámával rendelkező Braceló Santiago hotelt, amely Tenerifén, közvetlenül a Los Gigantes-i szikláknál található, valamint az 5 csillagos üdülőközpontot a Barceló Tenerifét. A hotellánc koncepciója szerint a legtöbb szálloda két részből áll: egy családi és egy felnőtt részből, az utóbbi minden esetben a Royal Level nevet is viseli.

A Dunas hotellánc Gran Canaria ikonikus hoteljei közé tartozik, 4 hotelt mutatott be Anna Bielecka értékesítési munkatársa. A hoteljeik közül egy felnőtt és három családi hotel található a szigeten. A hoteljeik a 4 csillagos, kiváló minőséget képviselik. Családok számára a maspalomasi homokdűnék mellett található Maspalomas Resort by Dunas a legjobb választás, hiszen ebben tágas bungalók várják az utasokat. Felnőttek számára pedig a Don Gregory by Dunas pár héttel ezelőtt felújítás után újranyitott hotelt ajánlotta, amely közvetlen a parton található.

A H10 hotel számos tagját találják meg a partnerek és az utazók a szigetcsoporton, Tenerifén és Fuerteventurán rendelkeznek a legtöbb hotellel – mondta el Marzia Rinalduzzi, a H10 hotellánc képviselője. A klasszikus 4 csillagos hotellánc tagjai között mindenki megtalálja a kedvére valót, még az 5 csillagos ellátást kereső utasok is találnak megfelelő szállodát maguknak. Tenerifén pár éve nyitotta meg a kapuit a H10 Atlantic Sunset Playa Paraisoban, míg Lanzarotén nemrégiben nyitott újra a H10 Rubicon Palace Hotel, amelyet a felújítás során Lanzarote hangulata és vulkanikus tájai ihlettek. A H10 hotelláncra is jellemző, hogy családi és felnőtt hoteleket elkülönítik, hogy a vendégeik igényeik szerint tölthessék nyaralásukat.

Az Iberostar Hotelláncot aligha kell bemutatni a szakmai közönségnek, így az egyes hoteljeikről beszélt Natalia Loiko, az Iberostar képvielője. A hotellánc négy 5 csillagos és hét 5 csillagos hotellel képviselteti magát a szigetcsoporton. Hoteljeik között megtalálható a kifejezetten családi koncepciójú szálloda, ahogyan a kizárólag felnőtteket fogadó hotel is. Ugyancsak jellemző a hoteljeikre, hogy mindegyik a parton vagy annak szűk környezetében helyezkedik el, legyen az bármelyik szigeten is. Natalia ugyancsak elmondta, hogy a foglalási adatok alapján a magyarok kedvencei közé 3 hotelt sorolható: az 5 csillagos tenerifei zászlóshajójukat az Iberostar Selection Anthelia, valamint ugyanezen a szigeten a 4 csillagos Iberostar Bouganville Playa, és Fuerteventurán egy hotelkoncepciót képviselő, valójában egybe is épült két hotel, a 4 csillagos Iberostar Playa Gaviotast és Iberostar Playa Gaviotas Park.

Marketa Hejdukova a Lopesan hotel képviseletében valójában Gran Canariát is képviselte, hiszen a hotellánc számos taggal rendelkezik a szigeten. Kiemelte a nemrégiben felújított büszkeségüket a Lopesan Costa Meloneras hotelt, amely az 5 csillagos szolgáltatások mellett emelt szintű kiszolgálást, Unique by Lopesan, is választhat az utazó. A családi luxus nyaralásokhoz a Lopesan Baobab hotelt ajánlotta a szakember. A 3 és 4 csillagos hotelajánlatukban pedig ugyancsak szétválasztják a felnőtt illetve a családi koncepciókat. Az Abora nevet viselő hoteljeik a családi hotelek, míg Corallium néven ismertek a felnőtt szállodáik. A magyarok körében legkedveltebb családi hotel egyértelműen az Abora Buenaventura a kiváló ár-érték aránya miatt.

Ulla Isasi sales és marketingvezető a Seaside Collection hotelláncot képviselte. A világszerte számos hotellel rendelkező szállodalánc 4 tagja található a Kanári-szigeteken, 3 Gran Canarián és 1 Lanzarotén. A ViaSale Travel árualapjában megjelenő hotelek közül talán épitészetileg a legkülönlegesebb a Lanzarotén található Seaside Los Jameos, amely egy hagyományos kanári villát mintáz. A közvetlenül a parton fekvő hotelben mindenki megtalálja a számára megfelelő szobát és ellátást. A másik 4 csillagos hoteljük a Seaside Sandy Beach Playa del Inglésen, Gran Canaria turisztikai központjában helyezkedik el. A kiváló szolgáltatásokat felújított hotel azon kevesek közé tartozik a Kanári-szigeteken, amely gyógyfürdővel is várja az utazókat. A Seaside Palm Beach design hotel a tökéletes luxust nyújtja a családdal vagy párban utazóknak. A hotel minden szobája és szolgáltatása úgy került kialakításra, hogy azok kerekesszékkel is teljes értékű élményt nyújtsanak.

A hotelek képviselőinek előadása után újabb workshopokra került sor, majd ezt vacsora követte. A vacsora után pedig a bulizni vágyókat a ViaSale Travel a belvárosban látta vendégül.