Minden ötödik magyar járt már nudista strandon

Forrás: turizmus.com

 2018. július 19. 14:10

Csaknem kétszer annyi a pőre férfi, mint a nő az erre kijelölt területeken, és a nudisták kétharmada 41 éves vagy annál idősebb.

Minden ötödik magyar járt már naturistastrandon a Szallas.hu aktuális felmérése szerint. „A fő motiváció a naturista elvekhez, a szabadsághoz, a természetközeli állapothoz köthető” – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere. Minden második nudista bátran meztelenkedik, de a naturista elvek mellett sokakat hajtanak praktikus okok: nem kedvelik, ha a fürdőruha nyomot hagy a bőrükön, vagy épp higiéniai szempontok miatt dobják le a műszálas bikinit.

A legtöbben párjuk társaságában látogatják a nudistastrandokat, kempingeket, jóval kevesebben vannak azok, akik barátokkal vagy egyedül mennek, esetleg a családdal közösen. 45 százalékuk csak napozik vagy strandol meztelenül, de 55 százalékuk akár pőrén sportol, vagy látogat el a büféhez is. A nyaralás tervezésekor egyébként csak minden második naturistának számít, lesz-e az úti cél közelében textilmentes lehetőség.

A naturisták számára nincs elegendő lehetőség ma Magyarországon

Fotó:  pixabay.com

A legnépszerűbb hazai kijelölt helyek a balatonberényi Naturista Strand és Kemping, a délegyházi Naturista Oázis Kemping és a sziksósfürdői Naturista Strand. A válaszadók szinte egytől egyig egyetértenek a nudista helyek kialakításával, és a közvélemény szerint a naturisták számára nincs elegendő lehetőség ma Magyarországon.

Jó hír, hogy az anti-naturisták többsége nem tartja betegesnek a nudistákat, kevesen gondolják róluk, hogy magamutogatók. A legtöbben barátságosnak, természetesnek, sőt vannak, akik bátornak titulálják őket, és csodálják, hogy mennyire elfogadják önmagukat.

A nudisták életkor szerinti megoszlása (sorrendben)

1. 51+ korosztály: 37%

2. 41-50 évesek: 31%

3. 31-40 évesek: 20%

4. 26-30 évesek: 7%

5. 18-25 évesek: 5%

A Szallas.hu felmérésében 1297 kitöltő vett részt. A kutatás eredményei nem reprezentatívak Magyarország lakosságára nézve, de alkalmasak a nudizmussal kapcsolatos vélemények és szokások ismertetésére.