Minden uniós 18 évesnek járjon az Interrail kártya

Forrás: turizmus.com

 2016. október 02. 18:05

Az Európai Unió bizottsága a jövő héten fog arról a javaslatról dönteni, amely szerint minden uniós tagsággal rendelkező 18 éves fiatalnak járhat egy ingyenes Interrail kártya – olvasható a Vagabond turisztikai internetes oldalon.

A javaslatot a német Manfred Weber nyújtotta be, aki egyike az unió németországi képviselőinek. Szerinte a kártya lehetőséget adna az európai fiataloknak, hogy megismerjék Európa különböző arcait és szépségét. Ezen kívül segíteni azokat, akiknek nincs anyagi lehetőségük az utazásra, valamint védené a környezetet, mivel így kevesebben utaznának repülővel.

A javaslat szerint a kártya két évig lenne érvényes, egy három hetes periódusra és 30 országban vonattal való utazásra. Olyan országokban ahol az Interrail nem érvényes, például Ciprus, Èsztország, Lettország, Litvánia és Málta, a kártya a busszal és komppal történő utazásra lenne érvényes.

A javaslatot támogatja többek között Matteo Renzi olasz miniszterelnök, aki ezt egy nagyon jó ötletnek tartja. De akadnak olyanok is, akik támadják az ötletet és szerintük sok fiatal akkor se tudná magának megengedni egy ilyen utazást, ha a kártya ingyenes lenne, mivel a szálláshely és az ellátás is sok pénzbe kerül. A kritikusok szerint így csak olyan fiatalok járnának jól, akik egyébként is meg tudnák vásárolni a kártyát.