Mindent tud az új rendszer a légi utasokról

Forrás: Origo

 2016. május 21. 20:00

Két franciaországi repülőtéren kezdik meg kísérleti jelleggel annak az új, az utasok adatait nyilvántartó számítógépes rendszernek a tesztjét, aminek használatától a szakemberek a terrorizmus szempontjából potenciálisan veszélyes utasok hatékonyabb kiszűrését remélik.

Május végén a párizsi Roissy és a nizzai repülőtéren megkezdődik a légi utasok adatait nyilvántartó rendszer (Passenger Name Record - PNR) tesztelése. Az utasok által a légitársaságoknak megadott összes adatot – koordinátákat, poggyászinformációt, repülési útvonalat, fizetőeszköz-információt – tartalmazó rendszer célja, hogy kiszűrje a potenciális veszélyforrásként számon tartott személyeket – írja az Origo.

A cél, hogy 2016 végére az ország egész területére kiterjesszék az adatnyilvántartó rendszert és létrehozzanak egy működőképes hálózatot. A Le Figaro értesülései szerint a május végén lezajló teszt a légi forgalom mintegy negyven százalékát érinti, és az Air France, a Delta Airlines, az Air Transat, az Etihad, az Emirates, egy marokkói és egy további európai légitársaság vesz benne részt.

Néhány héttel korábban az európai uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légi utasok adatainak kezeléséről szóló európai irányelvet, amely arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az EU-ba beutazó és az onnan kiutazó utasokról.