Mindkét repülőtéri vasút tervét támogatja a MÁV

Forrás: MTI

 2019. június 07. 15:11

A Keleti és a Nyugati pályaudvarra érkező repülőtéri vasút tervét egyformán támogatja szakmailag a MÁV – nyilatkozta a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a belvárossal összekötő kötöttpályás közlekedéssel kapcsolatban.

Homolya Róbert szerint a kormány – a budapesti fejpályaudvarok jövőjéről is szóló – döntéseitől függ majd, hogy melyik nyomvonal valósulhat meg.

Mint mondta, a kormány szándéka, hogy a közszolgáltatási személyszállítás országos gerincét a környezetkímélő vasút képezze. Ennek egyik fontos eleme lehet a 2. repülőtéri terminál vasúti kapcsolatának megteremtése, amit a MÁV is kiemelten fontosnak tart.

A MÁV közvetlen vasúti összeköttetést javasol Kőbánya-Kispestről a Keleti pályaudvarra is

Fotó: Wikipédia

A hatályos kormánydöntés szerint a Nyugati pályaudvarral összeköttetésben lévő Kőbánya-Kispest állomásról indulna egy leágazás a 100-as vonalon a repülőtér érintésével, ami Monornál térne vissza a fővonalra. Ennek a tervezési munkáját a NIF Zrt. már elvégezte, jelenleg az építési engedélyezési eljárás folyik.

Ehhez kapcsolódóan a vasúttársaság javasolja, hogy Kőbánya-Kispestről közvetlen vasúti összeköttetést létesítsenek a Keleti pályaudvarra is, ahonnan 15 percenként indulhatnának vonatok, ez a Keleti pályaudvarról 20 perces eljutást tenne lehetővé a repülőtérre.