Mintegy tízezer ember van már a Szigeten

Forrás: MTI

 2017. augusztus 08. 15:45

Az idén jubiláló, 25. fesztivál kapuit vasárnap este nyitották meg a beköltöző sátorozók előtt, a kulturális, elsősorban zenei programok szerdán, a mínusz egyedik napon kezdődnek.

„Bár a tavalyi látogatószám-rekordot, a 496 ezret valószínűleg nem döntjük meg, idén is több telt házas napra számítunk. Akár már szerdán, amikor Pink a fő fellépő a nagyszínpadon, hiszen akkorra már a bérletesek 90 százaléka a helyszínen lesz. Naponta több mint száz program közül lehet választani” – mondta Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője.

Idén is Hollandiából, Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeznek a legtöbben. A külföldi fesztiválozók közül 12 ezren jönnek Hollandiából – emelte ki. –Még Ausztráliából is ezren érkeznek a Szigetre.

Balról jobbra: Kádár Tamás, Gerendai Károly és Millei Lajos igazságügyi szakértő

Fotó: MTI

A Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. „A fővárossal kötött megállapodás alapján idén Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben öt helyszínen folyamatosan ellenőrzik a hangerőt telepített mérőállomásokkal. Egy-két hangosabb helyszínre a Szigeten különleges kardiohangosítást telepítettünk, amely lokalizálja a hangot”.

Az augusztus 16-ig tartó fesztivál fellépői között lesz Pink mellett PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny. A magyar előadók számára a hagyományoknak megfelelően külön helyszín is lesz, a Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpad.

Zajszint mérés

Fotó: MTI

Pontos összeget nem árulhat el – mondta Kádár –, de az idei legdrágább fellépő Pink, aki „nagyságrendileg hasonló összegért” ad koncertet, mint 2011-ben Prince, aki a hírek szerint csaknem 1 millió dollárért zenélt Budapesten.

Az idei Sziget mintegy 6,3 milliárd dolláros büdzséből valósul meg – nyilatkozta korábban Gerendai Károly főszervező.

A költségvetés fele megy el a programokra, ennek is 65 százaléka a hét fő nagyszínpados fellépőre – részletezte Kádár. – „Egy sztárfellépőre annyi pénzt költünk, mint az összes nem zenei programra együttvéve. A világsztárok gázsija az elmúlt években nagyon megemelkedett, évről évre nehézséget okoz ezt a jegyárakból fedezni”.

Idén 52 országból érkeznek fellépők, külföldről a legtöbben az Egyesült Királyságból, 58-an.