Több milliárd dolláros mínuszba vitte az Emiratest a koronavírus-járvány

Forrás: turizmus.com

 2020. november 12. 16:14

Közzétette idei első pénzügyi félévének eredményeit az Emirates vállalatcsoport. Az árbevétel csökkenése miatt a gazdálkodás egyenlege 30 év után először lett negatív.

A vállalatcsoport árbevétele 74 százalékkal, 3,7 milliárd dollárra csökkent a tavalyi pénzügyi év első félévéhez képest.

Az eredmény 3,8 milliárd dollár veszteség, szemben a tavalyi 320 millió dolláros első félévi nyereséggel.

A csökkenés egyetlen oka a koronavírus világjárvány és az annak következtében világszerte bevezetett utazási korlátozások - derül ki a légitársaság friss közleményéből.

A cargo üzletág teljesítménye szépítette meg a végeredményt

Fotó: Emirates

Az Emirates légitársaság bevétele 3,2 milliárd dollárra esett vissza, ami 75 százalékos csökkenés 2019 azonos időszakához képest, míg az eredmény 3,4 milliárd dollár veszteség, szemben a tavalyi első féléves 235 millió dollár profittal. A közlemény emlékeztet: az utazási korlátozások miatt a légitársaság nyolc hétre teljesen felfüggesztette járatait áprilisban és májusban.

A légitársaság eredményét némileg ellensúlyozták a cargo üzletág javuló pénzügyi mutatói.

A cégcsoport szolgáltatási üzletága, a dnata árbevétele 644 millió dollár, 67 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, üzleti eredménye pedig 396 millió dollár veszteség.

Az Emirates Group készpénzállománya 2020. szeptember 30-án 5,6 milliárd dollár volt, szemben a 2020. március 31-i 7 milliárd dollárral szemben.

Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates Group és az Emirates Airline elnök-vezérigazgatója így értékelte a féléves eredményeket:

"Példátlanul nehéz körülmények között indult az idei pénzügyi évünk. A légiforgalom gyakorlatilag lenullázódott, amire nem volt példa a légiközlekedés történetében. Ennek következtében az Emirates Csoport 30 év után először veszteséges félévet zárt.

A légi utasszállítás leállását követően az Emirates és a dnata gyorsan átállt teherszállításra, és ennek is köszönhetően, illetve a fokozatosan újrainduló utasszállító járatok révén az árbevétel a nulláról elindult felfelé, és elérte a tavalyi első félévi bevétel 26 %-át.

Az Emirates Group bizonyította ellenállóképességét és üzleti modelljének erejét: az elmúlt években folyamatosan invesztáltunk a szaktudásba, a legújabb technológiákba és az infrastruktúra fejlesztésébe, amely most megtérül a költség- és működési hatékonyság tekintetében.

Nehéz a jövőt megjósolni, de reményeink szerint a légiforgalom gyors emelkedésnek indul, amint a koronavírus elleni vakcina széles körben elérhetővé válik. Mi felkészülünk a forgalom normalizálódására,   és addig is folyamatosan igazodunk a piac igényeihez.

A pénzügyi kihívások kezelésére egyrészt fel tudtuk használni jelentős készpénzállományunkat, továbbá tulajdonosaink és pénzügyi intézményi partnereink segítségével elegendő forrást tudtunk biztosítani, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot. Tulajdonosaink az első félévben 2 milliárd dolláros tőkeemelést hajtottak végre - hangsúlyozta Al Maktoum.

A vállalatcsoport foglalkoztatotti létszáma 2020. március 31. óta jelentősen, 24 %-kal csökkent, és szeptember 30-án 81 334 fő volt.