Mire használjuk a közösségi médiát?

Szerző: Pintér Tünde

 2014. október 07. 14:25

A mítoszokkal le kell számolni, a Facebook – és a közösségi média általában – nem eladást támogató eszköz. Inkább olyan, mint a dísznövény a recepción: közvetlenül ugyan nem támogatja az eladásokat, viszont kétségtelenül vonzóbbá teszi a környezetet, már ha folyamatosan gondozzák.

A bevezetőben szereplő hasonlat nem véletlen: vállalkozásunk közösségi oldala (is) csak akkor teljesíti be feladatát, ha van olyan ember, akit a gondozására dedikálnak – szögezi le Radicsis Milan, a Social Dai­ly vezetője és alapítója.

A legnagyobb hiba – vélekedik a szakember – ha a „mindenki fent van" gondolat nyomására létrehozzuk cégünk adatlapját, aztán hátradőlve várjuk, hogy jöjjenek a vevők. A lehetőség napi szintű törődés nélkül értéktelen eszközzé válik.

 

Sok fotó, kevés szöveg

Legelőször azt kell eldönteni, mire szeretnénk használni Facebook-oldalunkat: erődemonstrációra, imázs­építésre, szórakoztatásra, ügyfélszolgálat üzemeltetésére, piackutatásra, vagy inkább forgalomterelésre, eladásnövelésre? A szakértő szerint a legjobb, ha mindezek összességét tűzzük ki célként, kombinálva promóciót, a PR-t, az imázsjavítást és a többit.

Mindehhez elsősorban jó tartalomra van szükség, ennek összeállításához pedig újfajta, fiatalos szemléletre. Alapvetés, hogy szöveg helyett például fotóban kell gondolkodni, a programajánlókat, akciókat is érdemes képként megjeleníteni, nem feledve, hogy a szöveg és a kép ideális aránya a poszton belül 20-80 százalék – szögezi le Radisics Milan. Jó példaként az egyik belgrádi fagylaltozót, a Moritz Ice-t hozza, amely ínycsiklandó képet közöl csokoládéfagylaltjáról, s felette egyszerűen üzen: „A sötét csoki itt van. Te hol vagy?" Az egymás mellett lefotózott eper és eperfagylalt üzenete is egyértelmű: itt bizony nem porból készül a jeges gombóc.

A fentiekből kitűnik a stílus fontossága is: a „sales" típusú üzenetek helyett a személyes hangvételű tartalom a nyerő. Szintén a személyességet és a hitelességet fokozza egy-egy munkatárs kiemelése.

A recepción dolgozókat, vagy valamely terület vezetőjét egyaránt fotózhatjuk, még jobb, ha márkánkat a fotón egyéb arculati elemek (egyenruha, logók) is erősítik.

 

Napi több poszt – bármiről

A hírfolyamban való folyamatos jelenléthez elengedhetetlen napi több poszt feltöltése. S hogy miről lehet naponta több alkalommal kommunikálni? Tulajdonképpen bármiről, minden új program vagy szolgáltatás új posztért kiált, de a világban zajló eseményekhez is csatlakozhatunk – vélekedik a szakértő. Az említett fagylaltozó nyáron például Chile fagylaltból készített zászlaját fotózta le és töltötte fel, néhány sorral jelezve, hogy az aznapi világbajnoki mérkőzésen ők Chilének szurkolnak. A politikai választás napján pedig azt üzenték: „Szavazz ránk!"

 

A lehetőségek skálája széles. Mutassuk meg a kulisszatitkokat, prominens vendégeinket. Használhatunk idézeteket, ha kifogytunk az ötletből, saját bölcsességeket is készíthetünk. Állítsunk össze a tevékenységünkhöz kapcsolódó tipplistákat, gyűjtsük össze például a top10 ötletet egy desztináció felfedezéséhez, az ideális szállás megtalálásához. Követőink véleményét is megkérdezhetjük egy-egy termékünkről, szolgáltatásunkról, hogy aztán a legjobbakat, legeredetibbeket mindenkinek megmutassuk. A mérföldköveknél (hírlevélre feliratkozók, eladások és lájkok száma) mindig mondjuk köszönetet – sorolja a tippeket Radisics Milán.

A belgrádi fagylaltozó a fiatalok megnyerésének egyszerű módját választotta: vendégül látott néhány diákot, majd az üzletben lefotózta a csapatot. Azon túl, hogy a kép kikerült az oldalukra, a résztvevők be is tagelték magukat, így a hír egyből több száz, összes­ségében több ezer (jórészt szintén célcsoportbeli) ismerősükhöz jutott el.

Mindezekből jól látszik, a megjelenéssel való foglalatosság napi 2-4 órát is igényel, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az adatlapunkon érdemes tabokat, vagyis aloldalakat készíteni, például egységünk megközelíthetőségéről, elérhetőségeinkről, aktuális akcióinkról, programunkról. „Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Facebook jellegéből fakadóan a saját oldalakat a felhasználók a legritkább esetben látogatják. Viszont ha posztoljuk, s azon keresztül elérhetővé tesszük az új tabot, saját honlapunk látogatottságát is növelhetjük" – oszt meg egy újabb trükköt a szakértő.

 

Ahány célcsoport, annyi hirdetés

Ha az eladás növelése az elsődleges cél, nem lehetünk meg reklámok nélkül. Jó tudni, hogy a hírfolyamban elhelyezett hirdetések ötször annyi kattintást hoznak, mint a jobb oldalon elhelyezettek.
A közelmúltban lezajlott változást, melynek eredményeként duplájára nőtt az oldalt elhelyezett hirdetések mérete (és ezzel összefüggésben az ára is), éppen ezért kezdeményezték.

A közösségi média egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a célcsoport szinte lézeres pontossággal meghatározható – állítja a szakértő. Éppen ezért nem elég egy hirdetést készíteni, legalább tízet kell, korosztályok és nemek szerint is szétválasztva a kommunikációt. A 25-28 éves hölgyeket szépségápolási kezelésekkel, a 32-38 év közötti férfiakat meccsnézési lehetőséggel érdemes bombázni, a 25-45 év közötti családokat gyerekprogramokkal tudjuk magunkhoz csalogatni. A statisztikákból ráadásul világosan látszik egy-egy akciónk sikeressége, így naponta vagy akár óránként is változtathatjuk az egyes szegmenseket célzó hirdetési költségeket – magyarázza a szakértő, aki a Facebook statisztikai elemzésének fontosságára is felhívja a figyelmet.

A hirdetésekben nagyon lényegesek a közvetlen cselekvésre felhívó, ösztönző gombok („Foglald le most!", „Iratkozz fel most!"), és az ilyen stílusú kommunikáció is. A „Disznótoros nap szállodánkban" felirat soha nem lesz olyan hatékony, mint a „Neked is ott a helyed!" vagy a „Regisztrálj most, le ne maradj!" megfogalmazású üzenet.

 

Vendéget hozhat a játék is

Míg korábban a játékok elképesztő növekedést produkáltak, ma már csak akkor működnek, ha hirdetéssel támogatjuk meg őket. A Facebook fejlesztői ugyanis az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy a háló ingyenességét a cégek ne élvezhessék. Ugyanakkor, ha hozzáértően csináljuk, a meglévő ügyfelek megmozgatására, újak toborzására azért alkalmasak lehetnek. Hogy eredményesebbek legyünk, a rajongók és kommentelők közötti sorsolásra érdemes segédeszközként az ingyenes fanfisher alkalmazást használni, mely a lájkolók vagy hozzászólók közül gombnyomásra „kidobja" a szerencsés nyertest.