Mitől válnak környezettudatossá a turisták?

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 06. 10:19

A Turizmus Bulletin 2023. évi 1. számában megjelent „A környezettudatos fogyasztói magatartás turisztikai aspektusai" című tanulmányban Hegedüs Sára, Kiss Kornélia és Kovács Edina azt vizsgálta, hogy milyen tényezők gyakorolnak hatást az egyén környezettudatos attitűdjére.

A környezettudatosság és az egyéni cselekedetek környezeti hatásai napjaink egyre égetőbb kérdései. A turizmus környezeti fenntarthatósága – az ágazat jellegénél fogva – vitatott kérdés, a jellemző megközelítés alapján azonban normatív orientációként jelenhet meg, amelynek szükségessége mind a szolgáltatói, mind a fogyasztói oldalon meg kell mutatkozzon.

A tanulmány szakirodalmi áttekintést nyújt a környezettudatos turisztikai fogyasztói magatartást fókuszba állító kutatások eredményeiről, és bemutatja az arra ható legfontosabb egyéni és egyénen kívüli tényezőket.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a tudás, az attitűdök, az érzelmek, az értékek és a normák rendkívül meghatározóak, ugyanakkor nem tekinthetünk el az egyénen kívüli tényezők vizsgálatától. Az egyes társadalmi kontextusok – társadalmi csoportok, nemzeti kultúrák – társadalmi normáinak hatása a környezettudatos turisztikai magatartásra érdekes és eddig kevésbé népszerű kutatási területet irányoz elő.

„A Covid19-világjárvány okozta új kihívások, a háború és az energiaválság okozta nehézségek és bizonytalanság, valamint az ezek nyomán bevezetésre kerülő intézkedések és létrejövő társadalmi diskurzus feltehetőleg további változásokat hoznak majd a fenntarthatóság és a környezettudatosság szempontjából, amelyek szintén érdekes kutatási témát jelenthetnek a turisztikai fogyasztói magatartás témakörében" – hangsúlyozzák a szerzők.

A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.

Fotó: 123rf.com