Újra hasít a MICE-piac, ezek most az európai üzleti utazások trendjei

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 28. 18:22

A 2023-as év kiemelkedően jónak számít az üzleti utazások szempontjából Európában, ahol ismét a személyes találkozókat helyezik előtérbe, növekszik a szállodai konferenciahelyszínek szerepe és egyre nagyobb hangsúly kerül a fenntarthatóságra – derül ki a MaReSz által közzétett friss kutatásból.

A turizmus- és vendéglátóipari ágazatokra specializálódott marketingkommunikációs ügynökség, az MMGY Global 2023 augusztusi jelentése a MICE szektor utazásainak jellemzőit és jövőbeni kilátásait veszi górcső alá.

Az európai üzleti rendezvényekkel kapcsolatos változások mellett a kutatás vizsgálta a rendezvények formájára és helyszín-választására vonatkozó adatokat és trendeket, továbbá a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket befolyásoló gazdasági, fenntarthatósági és jólléti szempontokat, beleértve a „bleisure" (business + leisure) utazások szerepét is.

Az idei év kiemelkedő teljesítményét támasztja alá az összefoglaló szerint, hogy augusztusig a válaszadók 37%-a tervezett részt venni 1-2 napos külföldi üzleti utazáson ebben az évben, összehasonlítva a tavalyi év egészére vetített 38%-kal.

 

Felértékelődtek a személyes találkozások

A rendezvények formáját tekintve egyértelműen látszik a személyes találkozások újbóli felértékelődése. A felmérésében részt vevő rendezvényszervezők 70%-a nyilatkozott úgy, hogy kizárólag jelenléti formában szervez rendezvényt a következő két évben. Ezzel összhangban 70% mondta azt, hogy a személyes találkozást tartja a leghatékonyabb rendezvénymodellnek, szemben a hibrid és virtuális eseményekkel. Ezzel együtt, az előrejelzések szerint, a következő két évben ismét növekedni fog ez utóbbiak népszerűsége.

 

A legnépszerűbb helyszínek

A rendezvénydesztinációk tekintetében mind a rendezvényszervezők, mind pedig a résztvevők Németországot tartják az első számú európai helyszínnek, míg Európán kívül az Egyesült Államok a leggyakoribb választás. A helyszíneket tekintve a szállodák és szállodai konferenciatermek élik reneszánszukat, különösen az Egyesült Királyságban és Németországban, de a sporthelyszínek szerepe is növekvő tendenciát mutat. A jelentés rámutat arra is, hogy a helyszínválasztásban továbbra is a költség jelenti az elsődleges szempontot, rendkívül magas, 72%-os arányban, amit szorosan követnek a helyszín méretével és megközelíthetőségével kapcsolatos logisztikai szempontok.

 

Aggódnak a magas árak miatt a piaci szereplők

A gazdasági hatásokat vizsgálva a MICE-rendezvényszervezők elsődlegesen az árak – szállás, utazás és egyéb díjak – emelkedése miatt aggódnak a 2023-as és az azt követő évek tekintetében. A Covid-19 kockázatokat egyértelműen múltbeli problémának tartják. A rendezvényszervezés során a legnagyobb jelentőséget ma a megközelíthetőség és a biztonság szempontjainak tulajdonítanak. A résztvevők szintén az emelkedő költségeket tartják a legaggasztóbbnak 2023-ban: háromnegyedük úgy véli, hogy a növekvő légiközlekedési díjak következtében csökkenni fog az utazások száma.

Aggódnak a MICE-piaci szereplők, hogy a növekvő légiközlekedési díjak miatt csökkenni fog az utazások száma

Fotó: 123rf.com

A rendezvények szervezésénél a döntést befolyásoló elsődleges szempontok között, a következő két évben, a desztináció általános imázsa és jó megközelíthetősége mellett az szerepel, hogy milyen sokat kell utazni a desztináción belül az adott rendezvényhelyszín eléréséhez.

A fenntarthatósági szempontok jelentőségét vizsgálva azt a nem meglepő eredményt hozta kutatás, hogy a rendezvények résztvevőinek körében egyre nő a fenntartható rendezvények iránti igény; ezzel összhangban a szervezők 50%-a jelezte, hogy kifejezetten olyan helyszíneket preferálnak az ügyfelek, amelyek megfelelnek bizonyos fenntarthatósági kritériumoknak. A rendezvényszervezők mintegy negyede foglalkozik fenntarthatósági kezdeményezésekkel, míg a résztvevők kétharmada hajlandó többet fizetni a környezetvédelmi témákat érintő programokért. Érdekesség, hogy a válaszadók egyharmada szeretné, ha cége kevesebb üzleti utazást tenne.

 

Bleisure és well-being

A kutatásban részt vevők 60%-a nyilatkozott úgy, hogy a következő évben valószínű, hogy szabadidős céllal venne részt üzleti utazáson (bleisure); ezen válaszadók mintegy fele – többen mint 2022-ben – hosszabbítaná meg ilyen céllal mind a belföldi, mind a külföldi útját, és kétharmaduk vinné magával házastársát vagy partnerét is. Érdekes, hogy a kor előrehaladtával – leginkább a 65+ korosztály esetében – csökken a hajlandóság az üzleti utazások szabadidős aktivitásokkal való összekötésére.A kutatás a jóllét (well-being) témakörét is körbejárta. A rendezvényszervezők több mint egyharmada jelezte, hogy növekvő igény mutatkozik a jólléttel kapcsolatos szolgáltatások – különösen a mozgás és helyi gasztronómiai termékek – iránt. A résztvevők 42%-a jelezte, hogy a jólléttel, kikapcsolódással kapcsolatos opciók is befolyásolják arra irányuló végső döntésüket, hogy egy rendezvényen részt vesznek-e. E mellett a csendes helyszínek, rekreációs aktivitások lehetősége is döntést befolyásoló tényező – ismerteti a Conference & Meetings World szakmai portálon megjelent kutatás összefoglalóját a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) honlapján.