Mobilapplikáción is követhető a készülő útlevél státusa

Forrás: MTI

 2015. július 29. 14:36

Külföldi utazás tervezésekor fontos időben ellenőrizni az útlevél érvényességét, de pótdíj megfizetése esetén akár már 24 órán belül kiállítják az új okmányt – hívta fel a figyelmet közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH).

Ha valaki későn veszi észre, hogy lejárt az útlevele, és 24 órán belül szeretne új okmányt, akkor azt - pótdíj megfizetése mellett - a személyes ügyfélszolgálaton (Budapest, Visegrádi utca 110.) kell igényelni. Ezen kívül három vagy hét napon belül kiállított útlevél is igényelhető bármely okmányirodai ügyfélszolgálaton vagy kormányablakban - jelezték.

Közölték: az útlevelek normál eljárásban 20 nap alatt készülnek el, de ha előbb kézhez szeretnénk kapni, akkor lehetséges a már leadott igények meggyorsítása is bármely okmányirodában.

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos országokba való utazáshoz az útlevélnek a belépés napjához képest legalább fél évig érvényesnek kell lennie. Erről bővebb információ a www.konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon található.

A készülőben lévő okmány aktuális státusa az OkmányApp nevű mobilapplikáción keresztül is lekérdezhető - fűzték hozzá.