Modernizálják a Flirt-flotta régebbi darabjait

Forrás: turizmus.com

 2020. november 06. 14:15

November 7-én átadják a piros színű, 10-14 évvel ezelőtt beszerzett, régebbi FLIRT-flotta első külsőleg és belsőleg is felújított motorvonatát. A fejlesztésnek köszönhetően a hatvan FLIRT motorvonat műszaki színvonala megegyezik majd az újabb, kék-fehér festésű vonatokéval.

Jelenleg belső felújításon 6 motorvonat esett át, ezt követően a többi belsőleg megújított Flirt átalakítása 2022 végéig fejeződhet be, a vonatok külső átalakítása pedig 2023 végére készülhet el. A kormány 4,9 milliárd forint európai uniós forrással támogatja az elővárosi motorvonatflotta egységesítését - tájékoztatott a MÁV-START.

A régebbi, piros Flirt-öket felújítják, majd kék-fehérre festik őket

Fotó: MÁV-START

A 2006 és 2010 között beszerzett hatvan darab Flirt motorvonat típusa azonos a 2013-2016 között beszerzett hatvanhárom járműével, azonban a Stadler folyamatos járműfejlesztésének köszönhetően a későbbi beszerzésű járműflottába bizonyos területeken már az időközben megváltozott utazási igényekhez igazított részegységek kerültek.

Ezért döntött úgy a vasúttársaság, hogy a régebbi flotta felszereltségét az újabb, kék-fehér színű Flirt-ökhöz igazítja.

A korszerűsítéstől az utasok elégedettségének javulását, az utasszám további emelkedését, valamint az üzemeltetés és a karbantartás hatékonyságának további javulását várják.

A teljes flotta belső egységesítése érdekében a Stadler Konzorciumnak számos feladatot és fejlesztést kell végrehajtania.

2022 végéig korszerűsítik például az utastájékoztató-rendszert, amelynek köszönhetően korszerű monitorokon lehet majd értesülni az utazással, menetrenddel kapcsolatos információkról, például a várható érkezési és indulási időkről, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tudnivalókról.

Laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé.

Továbbfejlesztik az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket, amelynek köszönhetően a liftet használók már nem csak szemből, hanem oldalról is fel tudnak szállni a járműre a keskenyebb peronokról.

A mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedik be. A vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében Braille-írásos szövegeket helyeznek el a fedélzeten.

Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek majd. A vezetőállás tabletdokkolóval egészül majd ki, amelyen a járművezetők az aktuális menetrendet tudják nyomon követni.

A piros járművek az újabbakkal megegyező kék-fehér külső színvilágot kapnak; a külső átalakítás 2023 végére készülhet el mind a hatvan motorvonat esetében.

A hatvan Flirt motorvonat szolgáltatási színvonalának korszerűsítése érdekében a MÁV-START a Stadler Trains Magyarország Kft., a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. és a G-SIS Integrations Informatikai Zrt. alkotta Stadler Konzorciummal kötött szerződést; a munkálatokat Celldömölkön végzik.