Módosításokra kötelezte a Boeinget az FAA

Forrás: MTI

 2019. március 12. 08:48

Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság nem állítja le a Boeing 737 Max 8 és 9 repülését, de módosításokat írt elő a Boeingnek.

Legkésőbb áprilisig módosításokat kell végrehajtani a Boeing 737 MAX 8 és a 737 MAX 9 típusú repülőgépek ellenőrző rendszerén, és a Boeingnek frissítenie kell az ilyen típusú repülőgépeket vezető pilótái jelenleg forgalomban lévő kiképző könyveit is.

Március 10-én szenvedett végzetes balesetet a felszállás utáni pillanatokban az Ethiopian Airlines egyik 737 MAX 8-as típusú gépe, fedélzetén 149 utassal és nyolcfős személyzettel. Ugyanez a modell zuhant a tengerbe  tavaly októberben Indonézia partjainál is, szintén nem sokkal a felszállás után. A Lion Air indonéz légitársaság katasztrófájának 189 halálos áldozata volt.

Az American Airlines-nak 24 Boeing 737 MAX típusú gépe van

Fotó: pexels.com

Repülési szakemberek szerint igen ritka, hogy egy új repülőgép-modell rövid időn belül kétszer is kudarcot valljon. Indonézia és Kína átmenetileg kivonta a forgalomból a Boeing e két új modelljét, és a Cayman Airways karibi légitársaság is bejelentette, hogy e típusokból egyelőre egyetlen gép sem szállhat fel.

Március 11-én a New York-i tőzsdén 13 százalékos eséssel nyitottak a Boeing részvényei. Elemzők szerint utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után volt ilyen alacsony a Boeing-részvények árfolyama.