A korábbinál is pesszimistább az Eurocontrol előrejelzése

Forrás: MTI

 2020. szeptember 14. 19:02

Frissített, hétfőn megjelent előrejelzése szerint a korábban becsülthöz képest 30 milliárd euróval több bevételkieséssel számol az Eurocontrol a légiközlekedési ágazatban.


Készülj Fel!

Az európai légiforgalom áramlásszervezője legutóbb április végén készített előrejelzést arról, hogy a pandémia idején hogyan alakulhat a forgalom a kontinens fölött. A prognózis augusztusig pontos volt, de szeptember első felében már 13 százalékkal kevesebb gép közlekedett a légtérben, mert több ország is jelentős korlátozásokat vezetett be.

A korábbi előrejelzés szerint jövő februárban a 2019-es forgalomhoz képest 15 százalékos lett volna az elmaradás, de az új utazási szabályok és a csökkenő kereslet miatt az Eurocontrol most azzal számol, hogy fél év múlva is csak a tavalyi forgalom fele fog újraindulni, addig 50-55 százalék körül stagnál majd a járatok száma a 2019-es szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy februárig 6 millióval kevesebb járat fog közlekedni, mint azt korábban várták.

Az újonnan bevezetett korlátozások miatt szeptember első felében az április végén prognosztizáltnál 13%-kal kevesebb gép közlekedett az európai légtérben

Fotó: 123rf

Eamonn Brennan, a szervezet vezérigazgatója szerint a kormányok továbbra sem hangolják össze intézkedéseiket, ezért az utasok nem mernek repülőre szállni, ezt bizonyítja, hogy az előzetes foglalások száma rendkívül alacsony, emiatt sok járatot szüntethetnek meg a légitársaságok.
Az új előrejelzés azzal számol, hogy a jövőben sem lesznek összehangolt lépések a járvány megelőzésére, az interkontinentális piac pedig a mostanihoz hasonlóan szűk marad, alig lesznek hosszútávú járatok.
Az Eurocontrol becslései szerint a léginavigációs szolgáltatók, a repülőterek és légitársaságok ebben az évben 140 milliárd euró bevételtől esnek el, ez 30 milliárd euróval több, mint az első becslés.