Molnár Judit: Szédítő hullámvasútra ültette az utazási irodákat a Covid

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. február 27. 16:39

A két szűk esztendő után 2022 elé bizakodva tekintenek az utazási irodák, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke, az OTP Travel ügyvezető igazgatója ugyanakkor józanságra inti az utazásszervezőket a kapacitások lekötésekor.

„Bár a Magyarországon bejegyzett közel 1000 utazási vállalkozás száma alig csökkent a járvány első évében, az utazásszervezésre jogosult száma csaknem a felére, 516-ról 279-re esett vissza 2021 elejére. Mostanra elindult egy lassú visszaépülés, 2022 elején ismét több mint 300 utazásszervezőt tart nyilván az engedélyezési hivatal – összegezte az elmúlt két év piaci mozgásait a MUISZ elnöke, aki a legnehezebb időszakban vállalta második ciklusát a szakmai szövetség élén. Molnár Judit a legnagyobb pozitívumnak azt tartja, hogy nem következett be csődhullám a hazai utazási szektorban, amitől a pandémia kitörésekor sokan tartottak.Bár a MUISZ – a drámai helyzet ellensúlyozására – sikeresen lobbizott a döntéshozóknál bértámogatásáért, kedvezőbb adó- és szabályozási környezetért, "az utazási irodák az elmúlt két évet úgy élték meg, mintha egy hullámvasúton ülnének". 2020-ban bevételeik 80 százalékkal estek vissza, tartalékaikat teljesen felélték, a járvány újabb és újabb hullámai ellehetetlenítették a tervezhetőséget.

2021 ugyan jobban sikerült a kiutaztatásban, a megelőző évi, heti 6 géppel szemben már 20 charterlánc tudott elindulni, de az őszi lezárások megint padlóra küldték az irodákat – részletezte. A két szűk esztendő után érthető, hogy 2022-ben mindenki növekedni akar, és szerencsére van utazási kedv is, a MUISZ elnöke ugyanakkor józanságra inti az utazásszervezőket, hogy a felvevő piac valós igényei szerint kössék le a kapacitásokat.Azt is hangsúlyozta, hogy utazásközvetítők nélkül sem létezhet kiutaztatás, ezért elengedhetetlen a szervezők és a közvetítők között a másik helyzetét megértő, támogató gondolkodás. A pandémia pozitív hatásaként említi, hogy a hektikusan változó korlátozások útvesztőjében felértékelődött az utazási irodák szakértelme, olyan utasok is megjelentek náluk, akik korábban nem utaztak szervezetten.

Molnár Judit: A pandémiát csak egy intermezzónak tartom az utazási piacon, minden vissza fog rendeződni, sajnos, még az overturizmus is

Fotó: OTP Travel

Az elemzők már a válság elején előrevetítették, hogy az üzleti utaztatás tud a legkésőbb helyreállni, s ezt mint cégvezető is vissza tudja igazolni: az OTP Travelnél csak 18 hónap után, 2021 szeptemberében indult be a forgalom. 2020-ban a megelőző évi 20,7 milliárdról 4,7 milliárdra zuhant az árbevételük, amit 2021-ben sikerült 8,7 milliárdra feltornászniuk.Bár véleménye szerint az ágazaton belül az utazási irodai szektor törekedett leginkább arra, hogy megtartsa a képzett kollégákat – hiszen egy profi repülőjegy-értékesítőt vagy utazásszervezőt hosszú idő kiképezni –, a munkaerő-kiáramlást ők sem tudták elkerülni. Az újraindulás nagy dilemmája, hogy a lecsökkent árbevétel miatt még nem engedhetik meg maguknak a létszámbővítést, anélkül viszont nem tudnak építkezni.

Az OTP Travel a szabadidős utaztatásban folytatja sikeres termékeit, így a kulturális körutazásokat, a tengeri hajóutakat és az egzotikus utakat. A járvány előtt piacvezetők voltak az izraeli és amerikai kiutaztatásban, az USA nyitása után Magyarországon elsőként indították újra New York-i városlátogató programjukat.

Visszakanyarodva a MUISZ-hoz, az elnök lobbitevékenységük sarkalatos témái között említi a határon átnyúló utazásszervezést, amelynek szabályozását fogyasztóvédelmi és versenyszempontból is aggályosnak tartja. Uniós szinten dolgoznak azon, hogy ha ellehetetlenül egy utazás, ne csak az utazási irodákat, hanem az értékesítési lánc minden egyes szereplőjét azonos felelősség terhelje a befizetett részvételi díjak visszafizetésére.

Molnár Judit végezetül kitért a héten kirobbant orosz–ukrán háborús helyzetre is, amelyet aggodalommal figyel. "Bízom benne, hogy az üzleti és a szabadidős célú kiutaztatást nem veti vissza ez a konfliktus – az utazási kedv egyértelműen nagy, ki vannak éhezve a külföldi utakra az emberek –, de a Covidot leginkább megszenvedő beutaztatás beindulását igen erősen visszafoghatja a szomszédos államban zajló háború esetleges elhúzódása."

A legnagyobb pozitívumnak azt tartja, hogy nem következett be csődhullám a hazai utazási szektorban, amitől a pandémia kitörésekor sokan tartottak.