Mona Lisa sírja turistacsalogató szenzáció lehet

Forrás: turizmus.com

 2015. november 12. 16:14

Ha bebizonyosodik, hogy olasz régészek valóban Mona Lisa sírját, illetve a titokzatos mosolyú hölgy csontmaradványait találták meg, akkor a veronai erkély után ez lehet a másik, talán leglátogatottabb turistavonzó hely Olaszországban.

De egyelőre még meg kell várni a firenzei Sant’Orsola kolostor temetkezési helyén előkerült csontok DNS-vizsgálatát.

Példátlan a művészettörténetben, hogy ötszáz évvel a kép befejezése után is újabb és újabb adalékok kerülnek elő az alkotásról, amelynek kutatása talán soha nem fejeződik be.

Alig hét éve derült ki biztosan, hogy a világ legismertebb festményének modellje Lisa Gherardini, Francesco del Gicondo firenzei selyemkereskedő felesége volt. Azóta már azt is kiderítették, kik a család ma élő leszármazottai.

Évszázadokig úgy vélték, a kép magát Leonardót ábrázolja. Regények és filmek sokasága készült a műről, illetve számos olyan alkotás, amelyben az 1911-ben ellopott, majd rá két évre visszakerült festmény szerepel. A képet a párizsi Louvre-ban évente hat millióan nézik meg, azóta még többen, mióta Dan Brown A da Vinci kód című regényében is szerepel.

A bizonyítékot arra, hogy a kép kit ábrázol, egyébként Heidelbergben találták meg. A feljegyzést 1503 októberében a művész egyik ismerőse, Agostino Vespucci készítette egy, a Cicero leveleit tartalmazó kötet margójára. A feljegyzés arról tanúskodik, hogy a művész egyszerre három képén dolgozott, közülük egyik Lisa del Giocondo portréja.