Mosdóként születik újjá a Déli pályaudvar ikonikus bisztrója

Forrás: turizmus.com

 2023. október 16. 16:19

Ma már kevesen tudják, hogy az idén 50 éves Déli pályaudvarnak létezett egy egészen különleges dizájnnal rendelkező gyorsétterme is. A helyiség az év végén újra használatba kerül, azonban nem bisztróként, hanem mosdóként nyit majd meg az utasok előtt.

A pályaudvar egyéb részein látható fehér márvány, illetve fekete kvarcit panelek mellett egy csodás íves kiszlgálópult, jugoszláv műanyag gömblámpák, illetve Blaski János és Miskei László faldekorációja uralta - írja a 24.hu.

Az étterem eredeti dizájnja, miután 1975-ben megnyitott

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Az eleinte az Utasellátó Vállalat által üzemeltetett hely 2002-ben zárt be végleg, újranyitására pedig 2009-ig kellett várni: ekkor költözött be a rövid életű DPU Cha-Cha-Cha nevű éjszakai klub, aminek tulajdonosai a fél tonna galambürülék, illetve az elhullott állatok tucatjainak eltüntetése után meglepetten tapasztalták, hogy a lámpák jó része mellett, a pult, az eredeti feliratok, illetve a díszítmények is a helyükön maradtak. A klub azonban hamarosan bezárt, azóta pedig nem használták a helyiséget. Azt, hogy hogyan változott a hely kinézete az évek során, a Kiscelli Múzeum fotósorozata adja vissza legjobban.

A helyiség klubként, 2009-ben

Fotó: Kiscelli Múzeum

A MÁV azonban múlt héten Facebook oldalán bejelentette, hogy a volt étterem új funkciót kap az év végétől:

"A peronszintre tervezett új, 85 négyzetméteres helységben 6-6 férőhelyes női- és férfimosdót, valamint egy pelenkázóval felszerelt családi és akadálymentes mosdót alakítanak ki. Az előtérben csomagmegőrző is helyet kap, amiben nagyobb méretű bőröndök számára alkalmas tárolószekrényeket, valamint értékőrző szekrényeket is elhelyeznek. A kivitelezés a szükséges bontási munkálatokkal megkezdődött, az új, modern mosdóhelyiség várhatóan év végére készülhet el" - írják.