Most fél áron foglalható ötcsillagos hotel Srí Lankán

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. május 27. 12:42

Srí Lanka turizmusát megtépázták a merényletek és a zavargások. A szállodák hatalmas akciókkal próbálják visszacsalogatni a turistákat. A magyarországi Jetwing Travel szerint a turisták biztonságban vannak, és az ország imázsát javítandó komoly kampányok várhatók.

A húsvéti merényletek amúgy is megingatták a turizmust Srí Lankán, az észak-nyugati országrészben és Gampaha egyes részein bekövetkezett május végi incidensek pedig tovább súlyosbították a helyzetet. „A zavargások hatása ugyanaz volt, mint a merényleteké” – mondta Saliya Dayananda helyi turisztikai szakember az e-turbonews cikke szerint.

A szakértők főleg a tengerentúli turisták miatt aggódnak. A turizmus számai újra emelkedhetnének, de csak ha a zavargások befejeződnek. Ennek biztosítása a kormány feladata.

Az ágazatban csökkentek az árak, alkalmazottakat bocsájtottak el, és korlátozták az étellel és itallal kapcsolatos szolgáltatásokat. A szállodák óriási kedvezményeket ajánlanak – egyes esetekben akár 70 százalékosat is. Az egyik ötcsillagos colombói szálloda minden szobáját féláron próbálja értékesíteni, egy jóhírű tengerparti szálloda Hikkaduwán pedig csomagjai egész sorát kínálja kedvezményes áron. A Weligama resort 60 százalékos áron hirdeti az ott-tartózkodást.Az elmúlt két hétben az árakciók ellenére is alig emelkedett a foglaltság. Van olyan szálloda, ahol egyetlen szobát sem tudtak kiadni, sőt néhol be is zártak, hogy megspórolják az energiaköltséget.

Kikötő Srí Lankán – most nem nyüzsögnek a turisták

Fotó: pixabay.com

Nishad Wijetunga, a Srí Lanka-i Beutaztatók Szövetségének elnöke elmondta: más szegmensek is szenvednek. „A mintegy 800 beutaztató iroda és DMC tölti meg a hotelek 60 százalékát. Amíg a figyelmeztetések érvényben vannak, a tengerentúli tour operatorok nem árulhatnak Srí lanka-i utakat.”

Wijetunga arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti parkok látogatónak száma is napról napra csökken. A Yala Nemzeti Parkban például a járművek száma a korábbi napi 400-ról 3-ra esett vissza. A hotelek helyi zöldség-, gyümölcs- és húsbeszállítói is elvesztették a munkájukat, a bálna- és delfinnéző túrák is elmaradtak.

Szakértők azt javasolják Srí Lankának, kövesse azt a módszert, amit Thaiföld a cunami után: tartsa a szállodai árakat fenntartható szinten, és amint a helyzet lehetővé teszi, mutassa be az országot az értékesítőknek és az újságíróknak.


Kiemelten védik a turistákat

Szerkesztőségünk kérdésére Wimal Morapitiye, a magyarországi Jetwing Travel ügyvezetője elmondta: a közelmúlt zavargásai semmilyen formában nem veszélyeztetik a kiutazó turistákat, ezekben a hetekben is tartózkodtak kint utasaik, és az egészből semmit sem érzékeltek. Mint a Sri Lanka-i származású szakember fogalmazott, a hatóságok keményen felléptek a rendbontók ellen, és igyekeztek csírájában elfojtani a zavargásokat, amelyek egyébként nem a turisták által kedvelt helyeken történtek, és nem turisták ellen irányultak.

Elmondása szerint Sri Lanka jóformán biztonságosabb, mint az események előtt, hiszen a történtek után rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A szállodáknál detektoros kapukat állítottak üzembe, és megerősítették a rendőri jelenlétet a látnivalók közelében is.

Tény azonban, hogy Srí Lanka turizmusát megtépázták a történtek. Bár túlzás azt állítani, hogy üresek a szállodák, az ország imázsát javítandó komoly kampányok várhatók, melynek része lesz majd több marketingakció, roadshow-k és fam tripek szervezése is az utazási irodások és a sajtó munkatársai számára.

A szakember egyébként nemrég maga is kiutazott, hogy személyesen győződjön meg a kinti helyzetről, és úgy tapasztalta, hogy az élet visszaállt a normál kerékvágásba, a turistákra pedig kiemelten odafigyelnek mindenütt. Rámutat: semmivel nincs nagyobb kockázatnak kitéve kint egy turista, mint bármelyik európai nagyvárosban, például Londonban, Párizsban vagy Brüsszelben.