Mostantól Lara segíti a légi forgalom szervezését

Forrás: MTI

 2016. február 10. 18:35

Online légtérigénylő rendszert vezetett be a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

A közlemény szerint a januártól működő új rendszer, a Lara (Local and Sub-Regional Aispace Management Support System) egyszerűsíti, gyorsítja a légterek igénylését, az igények elbírálását, és segíti az európai szintű forgalomszervezést.

Fotó: Hungarocontrol.hu

A légtérigénylők a korábban telefonon vagy faxon történő kommunikációt, a gyorsabb és egyszerűbb online rendszerben bonyolíthatják le, az igénylést segíti, hogy a rendszer megjeleníti a mások által már megigényelt légtereket is. A Lara adatai azonnal megjelennek az Eurocontrol központi áramlásszervező egységénél is, ahol így azonnal látják, ha egy időszakosan korlátozott légtér szabaddá válik.

Az egységes európai égbolt-harmonizációs tervben (ESSIP) előírtaknak megfelelően a légiforgalmi szolgáltatóknak 2016 végéig kell automatizált légtérgazdálkodást segítő szoftvert bevezetniük. Az Eurocontrol által a tagországok számára ingyenesen rendelkezésre bocsátott szoftver év eleji bevezetésével a HungaroControl közel egy évvel korábban teljesítette nemzetközi kötelezettségét.