Moszkvai gyerekek gyógyulnak Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 28. 17:26

Moszkva önkormányzata újraindította azt a rehabilitációs programot, amelynek keretében mozgássérült és fogyatékos gyerekek Magyarországra utaztatását segíti.

2014. szeptember 1-jén érkezik meg Debrecenbe az az első, 60 fő mozgáskorlátozott gyermekből és 60 fő kísérő felnőttből álló csoport, amely részt vesz a Magyarországon szervezett rehabilitáción és gyógykezelésen.  A fogadó fél az 1000 Medicina, az 1000 Út utazásszervező iroda egészségügyi részlege, valamint partnere, a konduktív pedagógiában ismert MOIRA Konduktív Pedagógia Centrum.

A programot gyermekbénulásban (infantilis cerebrális parézis, ICP) szenvedő gyerekek részére szervezték, Moszkva támogatásával. Az idei év végéig mintegy 600 gyermek és kísérőik fogadását tervezik Hajdúszoboszlón, a csoportok ideutaztatása 6 különgéppel történik. A Pethő Intézet 18 főből álló végzős konduktorcsapata, valamint 6 fő orosz anyanyelvű tolmács is együttműködik majd és foglalkozik a gyerekekkel.

A programra az egész város megmozdult, szállodai átalakításokra, speciális foglalkoztatótermek és a gyerekek szórakozását szolgáló helyiségek kialakítására, valamint kulturális programok tervezésére is sor került.