Mount Everest: a világ legmagasabb szemétdombja?

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 27. 11:49

2020 januárjától semmilyen műanyagból készült eldobható dobozt, palackot, zacskót vagy más terméket nem szabad felvinni a lassan tömegturizmussal küzdő ikonikus hegyre.

A probléma már olyan súlyos, hogy az elmúlt években a Mount Everestet gyakran a világ legmagasabb szemétdombjának hívták. 2014-ben bevezettek egy szabály, ami a hegymászókat arra kötelezte, hogy legalább nyolc kilót összegyűjtött szemetet vigyenek vissza az alaptáborba az általuk termelt hulladékon kívül.

A 2014-es szigorítás ellenére tele van a Mount Everest hulladékkal

Fotó: maxpixel.net

Idén tavasszal 45 napjába telt el egy nepáli sherpacsapatnak, mire összeszedte a hegyről a szemetet, ami nem kevesebb, mint 11 tonnát tett ki – számol be az expressen.se. Ez idei volt az első, kifejezetten takarításra megszervezett expedíció itt, amióta Edmund Hillary és Tenzing Norgay Sherpa 66 évvel ezelőtt meghódították a csúcsot.

Most szigorodott a helyzet: 2020 januárjától betiltják az eldobható műanyagok – zacskók, palackok, élelmiszer-csomagolások – felvitelét a hegyvidéki térségbe, hogy csökkentsék az évente növekvő hulladékmennyiséget.

A tilalom az egész Khumbu Pasanglhamu közigazgatási régióra vonatkozik, amibe beletartozik a hegy összes vonulata és a környéke.

„Ha most valóban elkezdjük betartatni ezt a szabályt, segítünk abban, hogy hosszú távon elősegítsük a Mount Everest és az egész régió tisztaságát” –nyilatkozta Ganesh Ghimire önkormányzati tisztviselő az egyik helyi lapnak. Környezetvédők és a helyi lakosok szerint már így is az utolsó pillanatban vannak, ha tenni akarnak azért, hogy ne változzon meg örökre a hegység mikroklímája.

Kapcsolódó cikkek