Újra meghódítható a Mount Everest Kína felől is

Forrás: turizmus.com

 2024. április 07. 12:03

A hegymászók újra választhatnak, hogy melyik oldalról közelítsék meg a Föld legmagasabb hegyét, Kína ugyanis a koronavírus-járvány kitörése óta először megnyitja a Tibeten keresztül vezető útvonalat a külföldiek előtt.

A hegyet így már a déli oldalról, azaz Nepál felől és északról, Tibet felől is meg lehet majd közelíteni.

A Tibet felőli feljutás lehetősége azonban erősen korlátozott, az illetékes kínai hatóság ugyanis évente legfeljebb 300 engedélyt oszt ki nem kínai hegymászóknak az április vége és május közepe közötti időszakra, akiknek ráadásul nemcsak kínai, hanem külön tibeti vízumot is igényelniük kell.

Az engedélyek kiadásáról még nem történt hivatalos bejelentés a kínai kormány részéről. A hegyi vezetők és az utazásszervezők egyelőre a hegymászás árlistájának a megjelentetésére várnak, amely a Lhászából az alaptáborba történő szállítás, a teherhordó állatok, a tolmácsok és a helyi vezetők költségeit tartalmazza, ennek az árlistának a kiküldése tekinthető jelzésnek arra vonatkozóan, hogy az útvonal megnyílt.

Alaptábor a nepáli oldalon

Fotó: 123rf.com

A Mount Everest nepáli oldala híresebb, de a sok látogató miatt szennyezettebb is. A kétezres évek elején egyébként még a hegy kínai oldala volt a népszerűbb a nagyobb biztonsága miatt. Ez a 2008. évi pekingi nyári olimpiai játékok idején változott meg, amikor a kínai hatóságok a hegyet a szezon kezdete előtt nyolc nappal az egész szezonra lezárták annak érdekében, hogy az olimpiai lángot az Everestre is elvihessék. Emiatt sok hegymászó rengeteg pénzt veszített, és abban az évben az üzlet átkerült a nepáli oldalra.

Forrás: CNN, Reisereporter