Mozgalmas ősz a RepTárban

Forrás: turizmus.com

 2018. október 18. 16:37

Október 23-án díjmentes belépővel várja látogatóit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, s az őszi szünetre is tartogat meglepetéseket.

A meglévő élményelemek mellett (akadálypálya, 4D mozi, szimulátor, játszótér, pilótapont) lehetőség lesz olyan repülőgépeket/helikoptereket is kipróbálni kedvezményes áron, amelyekbe egyébként a többi napokon nem lehet beülni. Ezen a napon repülős csillámtetoválást is készítenek az érdeklődőknek.

 

Vitrinavató – 16.30 órakor

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum egy különleges vitrinnel bővíti állandó kiállítását. Az új vitrin három legendának állít egyszerre emléket:

Il-18: egy szép vonalú, légcsavaros-gázturbinás utasszállító- repülőgép, amelyet a Brüsszeli világkiállításon 1958-ban aranyérmmel tüntettek ki, s amely típussal egy új korszak kezdődött a magyar aviatika történetében.

MALÉV: egykori nemzeti légitársaságunk, amely az Il-18as-ból 8 darabbal is rendelkezett, s a típus segítségével igazi európai légitársasággá lett. Az első gép érkezése és az utolsó gép kivonása között eltelt huszonkilenc év mérföldköveit idézzük meg.

Szentgyörgyi Dezső: A PILÓTA. II. Világháborús hősünk civil pályafutására fókuszál elsősorban a kiállítás. Szentgyörgyi személye a kohéziós erő, a vitrin lelke: MALÉV pilóta, aki több ezer órát repült Il-18-ason.

 

RepTár Esték – 17.00 órakor

A RepTár Esték következő előadása Szentgyörgyi Dezsőről, a második világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájáról fog szólni. Megismerhetjük katonai pályáját, valamint a polgári repülésben betöltött szerepét. Szó lesz legendás légi győzelmeiről és koppenhágai balesetéről.

 

Pizsamapartival kezdődik az őszi szünet

Október 27-én különleges ott alvós kalandra kerül sor:  a Repülős pizsamapartin a 7-13 éves gyermekek élményeken keresztül, szórakoztató módon ismerkednek meg a helyszínekhez kapcsolódó tematikákkal.

 

Filmvetítés: Veteránfilm

Óriási sikert aratott a május 4-ei bemutatóján a Veteránfilm, amely a legendás második világháborús Puma vadászrepülőosztály két pilótája, vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy életútjáról szól. Mindketten gyerekkori álmukat megvalósítva lettek vadászpilóták, majd a levegőben élték át a 20. század fordulatait. A két nyugalmazott vadászpilóta visszaemlékezéseit animációkkal dobja fel a dokumentumfilm.

A filmet elhozzák a RepTárba valamint az egyik főszereplő, Frankó Endre, Bandi bácsi és a film rendezője Hernáth Csaba is megtisztel jelenlétükkel. A filmet a Hangár földszintjén vetítik november 9-én, pénteken 17 órakor.

Kapcsolódó cikkek

Bővül a RepTár

2018. június 21.