Mr. Darcy inge turisztikai vonzerő

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 03. 11:13

Nem példa nélküli, hogy valaki 200 évvel a halála után sokkal népszerűbb legyen, mint saját korában. De az, hogy egy írónő szülőhazája nemzeti valutájának egyik friss címletén szerepeljen, hogy kiállítások szóljanak róla és történészek elemezzék minden levelét – bizony igen ritka.

Ma már egyértelműen turisztikai vonzerő és része a brit országimázsnak Jane Austen, amit a svédországi Skoklosterben, Európa egyik legszebb barokk kastélyában megnyílt kiállítás is bizonyít. A belföldi és külföldi turisták egyaránt fontos programnak tartják, hogy ebbe a szép kastélyba ellátogassanak, és szemügyre vegyék mindazt, ami, akár közvetve is, de Austenhez kötődik.

A kiállításon megtekinthetjük azokat az eredeti jelmezeket, amelyeket a ma már világhírű sztárok viseltek a Büszkeség és balítélet forgatása idején. Szintén közszemlére tettek néhány elegáns ruhát az Értelem és érzelem, valamint az Emma című regényei jelmeztárából. Az ikonikus ing, amelyet Colin Firth viselt, amikor vizesen kievickélt a vízből, ma is sok hölgy szívét megdobogtatja. Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet és Jennifer Ehle öltözékei mára múzeumi tárgyak lettek.

A kiállításon megtekinthető az ikonikus ing is, melyet Colin Firth viselt, amikor vizesen kievickélt a vízből

 

Jane Austen egyik a világ legolvasottabb szerzőinek. Sikerének titka, hogy közel hozza az olvasókhoz az akkor élt emberek hétköznapjait és ünnepeit, miközben éles társadalomkritikát fogalmaz meg, és nem rejti véka alá érzelmeit sem, ami abban az időben nem volt szokás, főleg nem Angliában. Az írónő egyik levéltöredékét a közelmúltban 55 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el.

A Caspar Vogel német építész által tervezett várkastély, Skokloster 1654-1676 között épült, majd később kibővítették. Csodás park veszi körül, a turistaforgalma élénk. Ma állami múzeumként funkcionál, amely festményekben, korabeli használati tárgyakban, de különösen fegyverekben gazdag.

Jane Austen-kiállítás nyílt a svédországi Skoklosterben, Európa egyik legszebb barokk kastélyában