MUISZ: a kaució emelése nem jelent megoldást a csődök kezelésére

Forrás: turizmus.com

 2017. július 05. 17:51

A MUISZ üdvözli a FEOSZ javaslatát az utazási irodák szabályozásának átalakításáról, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg folyamatban van az új európai uniós csomagtúra utazási irányelv átültetése a hazai jogrendbe, ezért a szabályozási folyamat komplex vizsgálatát javasolja.

Az esetleges jogszabály módosításoknak ugyanis összhangban kell állniuk az új szabályozás többi elemével – tartalmazza a Magyar Utazási Irodák Szövetségének közleménye.

A MUISZ határozott álláspontja, hogy a kaució emelése nem jelent megoldást a GreenHolidays-hez hasonló csődök kezelésére.

A MUISZ az elmúlt félévben is többször felhívta

•             a Kormányhivatal figyelmét a szabályozás hiányosságaira, valamint

•             az utazásközvetítők figyelmét arra, milyen kockázatot rejt az irreálisan alacsony áron történő utak értékesítése,

•             az  utasok figyelmét pedig arra, hogy a kiválasztott út foglalásakor és az utazási szerződés aláírásakor mire legyenek figyelemmel (győződjenek meg arról, hogy ki az utazás tényleges szervezője és, hogy valóban utazási csomagot vásárolnak-e).

A Kormányhivatal hatáskör hiányában a MUISZ információi szerint decemberben továbbította a MUISZ megkeresését a NFH-ának-nak és a GVH-nak, amelyben a szövetség felhívta a figyelmet vagyoni kaució és az utazási csomag ill. az egyelemű szolgáltatások összefüggéseire, amit az információk alapján néhány utazásközvetítő nem megfelelően alkalmazott.

 

A MUISZ  aggodalommal figyeli a még el nem utazott GreenHolidays károsult utasok sorsát,mivel aggályosnak tartja a birtokába került utazási szerződések egy részét, azokon ui. nincs feltüntetve, hogy a lefoglalt út egy másik utazásszervező útja lenne.

A Szövetség támogatja a jövőbeni jogszabály-módosítást, akár úgy is, hogy a vagyoni kaució csak a bajba jutott utasok szállás és hazaszállítás költségeit fedezze és bevezetésre kerüljön a kötelező inszolvencia biztosítás, ezzel párhuzamosan azonban egyéb jogszabály-módosításra is szükség van és ismételten hangsúlyozza: csak komplexen szabad a problémát kezelni az új uniós direktíva előírásainak hazai átfogó átültetési folyamatában, tehát 2017. végéig.