MUISZ-előadás az adózásról

Forrás: turizmus.com

 2015. december 13. 13:13

Idén is élénk érdeklődés kísérte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége által szervezett, az utazási irodák jövő évi adózásáról szóló előadást.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Alkotmány utcai épületében, 2015. december 11-én megtartott előadáson dr. Antalóczy Györgyné, a MUISZ adótanácsadója a jövő évi adójogszabályok vázlatos ismertetése mellett több, az utazási irodákat közelről érintő kérdésre kitért.

Fontos információ, hogy a NAV jövőre kiemelten készül ellenőrizni többek között a készpénzforgalmat (az ezzel kapcsolatos szabályzatnak az utazási irodákban is mindenhol ott kell lennie, ahol pénzt kezelnek!) és az e-kereskedelem szereplőit.

Még az idei karácsonyi partikra vonatkozik, hogy ezek reprezentációként számolhatók el, egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, és a juttatás 1,19-szerese után kell 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék ehót fizetni.

Az idei tao-feltöltésnél lehet december 21-i árfolyammal számolni, mivel az ezen időpontot követő árfolyamváltozás miatti feltöltéshiány nem szankcionálható.

Több adófajta ellenőrzésénél okozhat problémát annak figyelmen kívül hagyása, hogy a szolgáltatás közvetítése nem egyenlő a közvetített szolgáltatással. A fogalmi tisztázás érdekében a MUISZ törvénymódosítási javaslat benyújtását tervezi. Az adótanácsadó azt javasolja, hogy az utazási iroda szerződéseiben és számláin közvetített szolgáltatások nyújtása esetén szerepeljen, hogy azok közvetített szolgáltatásokat tartalmaznak, az analitikában pedig beazonosíthatóan fel kell tüntetni a közvetített szolgáltatásokat.