MUISZ: 80 százalékkal csökkent az utazási irodák forgalma

Forrás: turizmus.com

 2021. április 06. 14:12

Lobbitevékenysége támogatására a MUISZ február végén felmérést készített a tagirodák árbevételének és munkaerőhelyzetének alakulásáról. A kérdőívet a szövetség tagjainak csaknem 60 százaléka töltötte ki és küldte vissza.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége összegezte a bekért adatokat. Az eredmény szerint az utazási irodák többségének forgalma 80 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évhez képest. Az adatokból az is megállapítható, hogy több olyan iroda is van, amelyiknél a visszaesés mértéke 100 százalékos volt, azaz szinte semmilyen bevétele nem volt az elmúlt évben.

 

Sokan kérték a Széchenyi Turisztikai Kártyát

A kérdőívet kitöltő irodák 37 százaléka igényelte már, vagy a közeljövőben tervezi igényelni a Széchenyi Turisztikai Kártyát. Az igénylők 71 százaléka már megkapta az igényelt összeget. 14 százalék azon irodáknak az aránya, amelyek szerették volna, de bizonyos okok miatt (pl. külföldi a tulajdonos) nem kaphatták meg a hitelt. A vállalkozások mintegy 49 százaléka nem élt a kedvezményes hitel lehetőségével, mert elmondásuk szerint nem látták tervezhetőnek a visszafizetést.

Az utazási irodák munkatársainak többsége napi 4 vagy 6 órában dolgozik jelenleg

Fotó: 123rf

Az irodák zöme igényelt bértámogatást

Bértámogatást az irodák 80 százaléka igényelt és eddig az igénylők 92 százaléka kapta meg. Az irodák 10 százaléka korábban nem volt jogosult a támogatásra, ugyanis a vonatkozó kormányrendelet alapján csak az kaphat támogatást, akinek a főtevékenységéből a jogszabály megjelenését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka a rendeletben felsorolt TEÁOR-számú tevékenységek valamelyikéből származott. A TEÁOR 7990 (egyéb foglalás) a márciusban megjelent rendeletbe került be.

 

Átalakult a foglalkoztatás

Jelentősen megváltozott a teljes- és a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya. A felmérésben a 2020. évi februári adatok kerültek összehasonlításra az idei februári adatokkal. Eszerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 60 százalékkal csökkent, ezzel szemben a napi 6 órában dolgozó munkavállalók száma a duplájára nőtt. A 4 órában foglalkoztatottak száma szintén nőtt, mégpedig 60 százalékkal. Összességében a munkavállalói létszám 40 százalékkal csökkent.