MUISZ: kötelező feltüntetni az utazásszervező nevét az ajánlatokban

Forrás: turizmus.com

 2019. december 16. 13:39

December 16-án körlevélben értesítette tagjait a Magyar Utazási Irodák Szövetsége arról, hogy a viszonteladók kötelesek már ajánlataikban is feltüntetni az utazás szervezőjének a nevét.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy az elmúlt hetekben Szlovákiában ellenőrzések kezdődtek az utazásközvetítő irodák által kínált utakkal kapcsolatban és komoly büntetéseket kaptak azok a közvetítők, akik ajánlataikban nem tüntették fel, mely utazásszervező útját ajánlják az érdeklődőknek.

A levélben arról is írnak, hogy Németországban, Ausztriában, Csehországban kötelező feltüntetni már az ajánlatkor a szervező iroda nevét.

 

Egy osztrák iroda honlapja: minden ajánlat mellett ott az utazásszervező neve

Fotó: lastminute.at

Amint azt lapunknak Molnár Judit, a MUISZ elnöke elmondta, a szlovákiai események fényében a szakmai szövetség jogi szakvéleményt kért az ügyben.

Az állásfoglalás ezen a linken érhető el, az érvelés lényege, hogy „az utazó szempontjából lényeges termékjellemző a szolgáltatás nyújtójának (utazásszervező) személye (pl. jogosult-e a szolgáltatást nyújtani, reputációja, vagyoni biztosítékának mértéke, korábbi tapasztalatok).

Ennél is jelentősebb ugyanakkor a szolgáltató ÁSZF-jének tartalma, mivel ez határozza meg, hogy a meglévő jogszabályi keretek között (adott esetben azokkal szemben), milyen feltételekkel vállalja a szervező a szolgáltatás teljesítését (pl. felelősségkorlátozás, minimális utaslétszám, speciális feltételek).

Ezen információk jelentősként minősülését támasztja alá az Fttv. 7.§ (5) bekezdése, amely szerint vásárlásra felhívás esetén jelentős információnak minősül annak a vállalkozásnak az azonosításra alkalmas neve és címe, amelynek a javára a kereskedelmi gyakorlat megvalósítója eljár."

A jogszabályi értelmezésre tekintettel a szövetség felhívja a közvetítői tevékenységet folytató irodák figyelmét, hogy – az ellenőrzések kapcsán esetlegesen megállapított büntetések elkerülése érdekében – járjanak el szabályosan és már az ajánlatokban tüntessék fel a szervező iroda nevét – hangsúlyozta Molnár Judit.

Jobb elkerülni az esetleges büntetést

Fotó: pixabay

Kapcsolódó cikkek