Télen is a nyárba: az utazók már tolonganak az egzotikus helyszínekért

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 12. 15:35

Erős nyári előfoglalási szezonnal indult az év az utazási irodákban, a várakozáson felüli kereslet pedig az év végével sem csökkent. Az érdeklődés igen intenzív, annak ellenére, hogy mintegy tíz százalékkal drágulnak az őszi-téli külföldi utazások.

A Világgazdaság Molnár Juditot, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét kérdezte, aki elmondta, hogy gyorsan betelnek az őszi-téli időszakra meghirdetett utak, és az áremelkedés sem szegi kedvét az érdeklődőknek.

A MUISZ elnöke úgy véli, hogy a legnépszerűbbek, az európai és tengerentúli körutazások, a városlátogatások, valamint töretlen népszerűségnek örvendenek a tengeri hajóutak.

A szakember rámutatott, hogy egyelőre minden úttípusra és desztinációra jelentős a kereslet, s a kínálatban olyan újdonságokat találunk, mint például Oman – a karibi utazások feléért, harmadáért elérhető egzotikus térség –, ahová két utazási iroda is közvetlen heti charterjáratokkal indul.

Újdonság, hogy két utazási iroda is közvetlen heti charterjáratokkal kínálja Ománt

Fotó: 123rf.com

Télen jellemzően a Karib-térségbe és az Arab-öbölbe induló utak vannak a fókuszban, de az év vége az autóbuszos adventi utazások időszaka is, amikor Európa legszebb karácsonyi vásárait fedezhetjük fel – emelte ki Molnár Judit.

A MUISZ tagjainak beszámolói szerint az egzotikus téli tengerparti úti célok esetében változatlanul a Karib-térség, a Maldív-szigetek, Mauritius, Zanzibár, a Seychelles-szigetek iránt a legnagyobb az érdeklődés, Ras Al Khaimah-ba pedig már közvetlen charterrel lehet eljutni Budapestről.

A téli utak árai kapcsán a szakember megjegyezte, hogy átlagosan 10 százalék körüli vagy az alatti emelkedésre számíthatnak az érdeklődők, és bár a világszerte rendkívül jelentősnek mondható turisztikai kereslet miatt a légitársaságok és a külföldi partnerek is árat emeltek, az utazási irodák igyekeznek mindezt elfogadható kereteken belül tartani.