MUISZ: Negyven éve az utazási irodákért

 2014. március 02. 20:14

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége. A szakmai érdekvédelmi tevékenységről és a tagság előnyeiről tartott előadást Molnár Gabriella MUISZ-elnök az Utazás kiállítás pénteki konferenciáján.

Hazánkban jelenleg 1100-1200 utazási iroda működik, melyek regisztrált összforgalma a KSH adatai szerint évi 180-190 milliárd forint. A MUISZ-nak mintegy 200 tagja van, azonban ezek adják az összforgalom 80-85 százalékát – érzékeltette Molnár Gabriella szakmai szervezetük súlyát.

A szövetség egyik legfontosabb tevékenysége a lobbizás, rendszeresen véleményezi az utazási irodákat érintő jogszabályokat – a szövetségnek köszönhető például, hogy 2009-ben nem vezették be a kauciót a közvetítők részére –, de javaslatokat küldött a nemzeti turizmusfejlesztési koncepcióhoz is. Érdekvédelmi munkájának eredménye például a parlamenti látogatások turistabarátabbá válása vagy a közelmúltban megalakult fővárosi turisztikai munkacsoport, amelynek egyik kezdeményezője volt. De lobbizik a szövetség a nagy befogadóképességű kongresszusi központért, az új magyar légitársaságért és a fekete utazásszervezés felszámolásáért is.


A MUISZ számos ingyenes szolgáltatást nyújt tagjainak, például adó- és jogi tanácsadást, továbbképzéseket, megjelenést a közös honlapon és online katalógusban, részvételi lehetőséget előadásokon, study tourokon és vásárokon – mindezek együttes értéke bőven meghaladja az éves tagdíj árát – hangsúlyozta az elnök.


Ha többet akar tudni a jubiláló MUISZ tevékenységéről, olvassa el a márciusi Turizmus Panoráma kapcsolódó cikkét.