MUISZ-sikerek a feketén utaztatók visszaszorítására

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. április 20. 17:36

Az elmúlt néhány napban két ügyben is arról értesítette a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Magyar Utazási Irodák Szövetségét, hogy jogosulatlan utazásszervezés gyanújával tett bejelentésük megalapozott volt, és a bejelentés alapján lefolytatott vizsgálat bírság kiszabásával zárult.

Az egyik ügyben, egy magánszemély által meghirdetett velencei utazási programmal kapcsolatban még tavaly év végén tett a MUISZ bejelentést. Az MKEH eljárásában megállapította, hogy a kínált szolgáltatások utazási csomagnak minősíthetők, és a magánszemély rendszeres haszonszerzésre irányuló kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet végez – amely a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény hatálya alá tartozik –, így a magánszemélyt 400 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték és egy évre eltiltották a tevékenység végzésétől. Az ellenőrzés kiterjedt a bejelentésben feltüntetett utazási vállalkozók és a magánszemély kapcsolatára is.

Velencei Karnevál

Velencei Karnevál

 

Egy másik bejelentés kapcsán, magyar nyelvű weboldalak vizsgálata alapján a fogyasztók számára kínált és foglalható utazási szolgáltatások ugyancsak utazási csomagnak voltak minősíthetők, a tevékenység pedig rendszeres haszonszerzésre irányult. A MKEH munkatársa e-mailben vette fel a kapcsolatot a hirdetővel a szolgáltató személyének kiderítése céljából. Az utazási vállalkozó ugyan egy szigetet adott meg székhelyként, de a vállalkozás rendelkezik budapesti kirendeltséggel, ahol lehetőség van személyes konzultációra, szerződés megkötésére és a részvételi díj befizetésére. Az MKEH munkatársai a helyszíni hatósági ellenőrzés során felhívták az utazási vállalkozó figyelmét az utazásszervezői tevékenység végzésének jogszabályi hátterére és a bejelentési kötelezettségre, ez alapján a vállalkozó már kezdeményezte is a bejelentést. A vállalkozást bírság megfizetésére kötelezték.

„A MUISZ igyekszik mindent megtenni a jogosulatlan utazásszervezés visszaszorítása érdekében, ezért szoros együttműködést alakítottunk ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. Az elmúlt egy évben is több alkalommal jeleztük a hivatal felé, hogy vélelmezhetően jogosulatlan utazásszervezésről szereztünk tudomást, aminek eredményeként a MKEH több vizsgálatot is lefolytatott – mondta el szerkesztőségünknek Tukacs Zsuzsanna, a szövetség titkára. Egyre több esetben születik elmarasztaló döntés az ilyen ügyekben, és néhány esetben az is előfordult, hogy az intézkedés hatására az addig jogosulatlan utazásszervezést végzők legalizálták a tevékenységüket – tette hozzá.

A MUISZ tagjainak is érdeke, hogy megtörténjen a jogosulatlan, vagy annak látszó utazásszervezési ügyek kivizsgálása. A titkárság előzetesen vizsgálatot végez, mielőtt a bejelentést továbbítaná a MKEH felé. Nem mindegy ugyanis, hogy egyelemű szolgáltatás (pl. busz vagy csak szállás) kínálása esetén valóban van-e arra utaló jel, hogy mást is árul a szolgáltató, értékesítenek-e utazási csomagot, egyesületek esetében üzletszerű-e az utazásszervezés, és így tovább.

A szövetség szerint nagyon fontos, hogy a szakma továbbra is küzdjön a jogosulatlan utazásszervezés ellen, hiszen mind az utasok, mind a szakma védelme érdekében elengedhetetlen, hogy minden utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozás a jogszabályokban meghatározott feltételek szerint működjön.