MUISZ-vacsora a Gellértben: optimista újratervezés

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. november 18. 17:42

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége csütörtökön házbejárással, szakmai előadásokkal és gálavacsorával vett búcsút a patinás szállodától, amelyre teljes felújítás vár.

A „pincétől a padlásig” tartó, színes, érdekes információkkal tarkított szállodabejárást követően a résztvevők a Tea Szalonban gyűltek össze, ahol Molnár Judit, a MUISZ elnöke köszöntötte őket, és röviden összefoglalta az augusztus végén tartott tisztújító közgyűlés utáni tevékenységüket. Elmondta, adózási ügyekben folyamatosan tartják a kapcsolatot a pénzügyminisztériummal, ugyanakkor tárgyalásokkal, egyeztetésekkel keresik a megoldást a turistabuszok közlekedésének, parkolásának problémáira, például a Halászbástyánál vagy a reptérnél.

Az első előadó Szégner Zsuzsa, a Visit Hungary Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója volt, aki többek között elmondta, hogy június, július és augusztus hónapokban 14,9 millió vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, és ennek 76%-a belföldi turistákhoz kötődik, de szeptember–októberben a külföldiek száma is megugrott vidéken és Budapesten egyaránt.

A legtöbb külföldi a V4-es országokból, továbbá Romániából, Ausztriából, Ukrajnából, Hollandiából, Franciaországból és Olaszországból érkezett, míg az előfoglalási adatok alapján megugrott az orosz, brit és spanyol turisták száma az év hátralévő részében. Németország november és december hónapban továbbra is az egyik legerősebb küldőpiac lesz a regisztrált vendégéjszakák száma alapján.

A 2022-es terveket, programokat illetően kiemelte a jövő februárban sorra kerülő V4+ Egészségturisztikai Konferenciát, megjegyezve, mennyire sikeres a V4-ek közötti marketingegyüttműködés, amely a közös, kulcsfontosságú piacokra fókuszál. Ez annak tükrében is örvendetes, hogy hazánk látja el a Visegrádi Négyek elnökségét jövő júniusig. De beszélt a 2022-ben szerte a világon tervezett workshopokról, roadshow-król és tanulmányutakról is.

Sarmon Zsuzsa a 2022. március 16–20. között Budapesten megrendezésre kerülő, nagyszabású ASTA River Cruise Expo részleteiről tartott prezentációt, valamint tájékoztatta a jelenlévőket a Murau-Kreischberg régióban kínálkozó téli síelési, pihenési lehetőségekről, kiemelve a Relax Resort és Hotel Alpenblick kínálatát.

A szövetség tagjai a Tea Szalonban hallgatták meg az előadásokat

Fotó: turizmus.com

Horvátország a magyar nyaralók egyik fő desztinációja, és ezt Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK) vezetője sem győzte eléggé hangsúlyozni a lassan végéhez közeledő esztendő értékelésekor. A száraz, de sokat eláruló statisztikai adatokkal párhuzamosan beszélt a „Safe stay in Croatia” szakminisztériumi projektről, amelyhez mindenki csatlakozott a déli szomszédnál, aki érdekelt az idegenforgalomban. Idén 101 százalékkal több magyar lépte át Horvátország határát, és a beutazók top tízes listáján a hetedik helyet foglaljuk el. És mivel közeleg a karácsony, a képviselet-vezető felhívta a figyelmet a zágrábi és abbáziai (Opatija) ünnepi vásárokra.

Ám még mielőtt a jelenlévők végigkóstolták volna a Gellért Panoráma éttermében a HIK által szponzorált, horvát borokkal kísért vacsora kifinomult fogásait, záró előadóként Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője beszélt a továbbképzés fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy a szakma minden területén dolgozóknak kínálnak fejlődési lehetőségeket, piackonform tudást. Az akadémia programjai négy lábon állnak: kompetenciafejlesztő, általános, szakmai és nyelvi képzések. Jelezte, céljuk az összes szakmai szövetségtől – köztük természetesen a MUISZ-tól – bejövő igényeken alapuló fejlesztés.