MUISZ-vacsora a szabadkőművesek egykori központjában

Forrás: turizmus.com

 2019. április 17. 20:14

Igazán különleges helyszínen, a közelmúltban átadott Mystery Hotel Budapestben tartotta meg legutóbbi vacsoráját a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A Budapest VI. kerületében, a Nyugati pályaudvartól és a Teréz körúttól mindössze 300 méterre található szállodát egy különleges, történelmi múltú épületben, a szabadkőművesek egykori hazai központjában alakították ki. Amint a rendezvény előtti bejáráson kiderült, 1886-ban két különböző szabadkőműves csoport egyesült, így létrejött a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy első állandó központja. Ebben az időben közel száz páholyban mintegy 11 ezer szabadkőműves dolgozott, közöttük olyanok, mint Ady Endre, Balassa József, Bölöni György, Ignotus, Kernstok Károly, Mechwart András, Wekerle Sándor, Kosztolányi Dezső, Benedek Elek és Heltai Jenő. A magyar szabadkőművesek Symbolikus Nagypáholya 1890-ben javasolta egy állandó páholyház felépítését. 12 pályaműből Ruppert Vilmos terveit fogadták el, aki maga is szabadkőműves volt. Az épületet végül 1896-ban adták át.


A Msytery Hotel impozáns előcsarnoka

Fotó: Mystery Hotel

A ház az első világháború alatt a Nagypáholy által hadikórházként üzemelt, 1920 májusában pedig a Magyar Országos Véderő Egylet foglalta el.

Egy szálloda számára különlegesen pikáns tény, hogy az épületet 1947-től a belügyminisztérium használta egészen a rendszerváltásig. Itt működött a KEH, a Külföldieket Ellenőrző Hivatal.

A szállodába lépve már érezhető, hogy egy különleges világba csöppentünk. A tematikát nem csak a szabadkőművesek élete és munkássága, de más fikciós irodalmi művek is inspirálták, mint a Harry Potter-sorozat vagy a Da Vinci-kód regény.

Más kérdés, hogy egy mégoly egyedi hangulat, egy mégoly különleges dizájn, bír-e akkora vonzerővel, hogy a turisták szálláshely választásában felülírja az általában perdöntő szempontokat (lokáció, ár, szolgáltatások stb.)

Az egyik egyedi atmoszférájú szoba

Fotó: turizmus

A szállodában 3 különböző stílusú szobát alakítottak ki (miközben, gyakorlatilag nincs két egyforma szoba, ami nem teszi éppen könnyűvé az üzemeltetést és értékesítést - a szerk.), melyek a görög oszloprend alapján a dór, a ión és a korinthoszi neveket viselik. Ezen három antik görög oszlopnak meghatározó szerepe van a szálloda tematikájában, így megjelennek a közös terekben is, mint a lobby, az étterem, a Secret Garden Day Spa és a Sky Garden Bar.

Az est vendégeit a 82 szobás szálloda megbízott igazgatója, Kovács Nikoletta köszöntötte.

Molnár Judit ismerteti a MUISZ következő negyedéves programjait

Fotó: turizmus.com

Molnár Judit MUISZ-elnök pedig ismertette a következő negyedév MUISZ-programjait: április 24-én reggeli keretében tart előadást Békési Tamás az utazási irodák vagyoni biztosítékának ellenőrzéséről. A következő program az április 25–27. közötti tanulmányút lesz Észak-Szlovákiába, májusban a törökországi Belek lesz az éves közgyűlés otthona, június 6-án pedig gálavacsorával ünneplik a szövetség 45. születésnapját.

A MUISZ-vacsora során bemutatkozott még a Tour d'opera, azaz A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál: Debreczeni Ildikó, a rendezvény igazgatója ismertette a fesztivál programját. Ezután Horváth Antal, a Mimézis Kft. munkatársa hívta fel a figyelmet a legaktuálisabb idei online marketingtrendekre. Végezetül az Oppenheim Ügyvédi Iroda munkatársa, Kiss Zsófia adott tájékoztatást a GDPR első tapasztalatairól.

Kapcsolódó cikkek

MUISZ díjátadó vacsora

2019. február 18.