Munkaerőhiány ide vagy oda, elégedettek voltak tavaly nyáron az utazók

Forrás: turizmus.com

 2023. január 03. 10:13

Az utazók tavaly nyári attitűdjeiről és a jövőre vonatkozó elvárásairól készített tanulmányt az Európai Utazási Bizottság.

Az utazási ágazat felépülését hivatott támogatni az Európai Utazási Bizottság (ETC) friss tanulmánya, amelyben a fogyasztók 2022. nyári utazási attitűdjeit és a jövőre vonatkozó elvárásait vették górcső alá a szakértők.

Az ETC szerint az európai turisztikai szektor az elmúlt évben folytatta a kilábalást a világjárvány okozta krízisből. A nyári hónapokban erőteljes fellendülés volt tapasztalható az ágazatban, amelynek azonban újabb problémákkal kellett szembenéznie, úgymint a munkaerőhiánnyal, a megemelkedett megélhetési költségekkel és az orosz-ukrán háború nyomán fellépett energiaválsággal.

A tanulmány európai piacok (Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Királyság), valamint távoli piacok (Ausztrália, Egyesült Államok) fogyasztóival készült mélyinterjúkon és ágazati szakértőkkel folytatott interjúkon alapul. Főbb megállapításai a következők:

1. Az utazási ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csak kis mértékben befolyásolta az utazók elégedettségét 2022 nyarán.

A kutatásban résztvevők 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett vagy nagyon elégedett volt európai nyaralásával. Bár 54 százalékukat érintették a munkaerőhiány miatti zökkenők, ez csak kevés utazónak csökkentette a bizalmát a szolgáltatók iránt, a legtöbbjük megértőnek mutatkozott.

A legtöbb turista elégedett volt európai utazásával 2022 nyarán

Fotó: 123rf.com

2. Európa mint turisztikai úti cél megítélése pozitív.

A felmérésben résztvevők túlnyomó többsége, 91 százaléka pozitívan ítéli meg Európát, mint turisztikai úti célt. Az utazók értékelik a régió kulturális sokszínűségét, turisztikai attrakcióit és az egyes úti célok földrajzi közelségét. Azonban elég nagy arányban fejezték ki aggodalmukat az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ötből majdnem kettő válaszadó említette meg, hogy kerülni fogja a válságzónával szomszédos országokat. De azt csak 7 százalékuk mondta, hogy egész Kelet-Európát el fogja kerülni.

 

3. A turisták még nem felejtették el teljesen a Covidot.

Nyári szabadságuk előtt az utazók többsége úgy nyilatkozott, hogy nem tart a megbetegedéstől. 22 százalékukat azonban még mindig aggasztotta ez a kérdés az utazás tervezési szakaszában. A válaszadók úgy gondolták, hogy jó lenne, ha néhány járványügyi megelőző intézkedés, így a fokozottabb higiénia vagy a távolságtartás a jövőben is megmaradna. Az utazók számára még mindig fontos, hogy az utazási ajánlatok biztosítsanak olyan fogyasztóvédelmi előnyöket, mint az utolsó pillanatban történő lemondási lehetőség, a visszatérítés vagy a rugalmas változtatás lehetősége.

 

4. Az utazók számára növekvő mértékben fontos az ár-érték arány.

Négy válaszadóból mintegy hárman arra számítanak, hogy az inflációnak hatása lesz a jövőbeni utazásaikra. A fogyasztók várható reakciója az lesz, hogy alaposan tájékozódnak majd a következő utazásuk előtt, sokan rövidebb időre utaznak el, a főszezonon kívül utaznak, és a korábbinál sokkal átgondoltabban állítják össze a költségvetésüket. Úti céljukban pedig csökkenthetik a kiadásaikat, például kisebb összeget fordíthatnak az étkezésre.

 

5. Növekszik az érdeklődés a környezetbarát utazások iránt.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás kezelése kulcsfontosságú kihívást jelent a turisztikai szektor számára. Ez egy olyan kérdés, amelyet nem lehet megoldani egy nap alatt, de a szárazföldi közlekedés fejlesztése vagy a karbonkibocsátást kompenzáló programok kidolgozása már nagy előrelépést jelenthetnek. A kutatásban résztvevő interjúalanyok körében megfigyelhető volt a nyitottság a zöldebb kezdeményezések iránt. Az ETC jelentése ezen megállapítások alapján ajánlásokat is tartalmaz az európai úti célok számára.

Az ETC tanulmánya itt található.