Munkavégzés a nyaralás alatt

Forrás: turizmus.com

 2019. április 15. 16:20

A nyaralás alatti munkavégzéssel, a workcation turizmus elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik a Turizmus Bulletin legfrissebb számának egyik tanulmánya.

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, megjelent a Turizmus Bulletin 2019/1. száma.

A kiadványban olvasható több izgalmas tanulmány mellett Pécsek Brigitta írása a nyaralás alatti munkavégzésről.

Munka, szabadidő és alvás a három fő tevékenység, melyek ciklikus váltakozásai mentén éli életét a modern ember. A három alaptevékenység a múltban egyértelműen elkülönült egymástól. A határok elmosódása a későmodernitás trendje, melynek következményeképpen napjainkban két, egymással ellentétes, utazási forma terjedésének lehetünk tanúi: a staycation (turizmus az otthon elhagyása nélkül) és a workcation (nyaralás alatti munkavégzés).

Elmosódnak a határok a munka és a szabadidő között

Fotó: pixabay

A tanulmány ez utóbbi jelenséget vizsgálja meg elméleti és gyakorlati oldalról: a szerző először egy saját workcation koncepciót fogalmaz meg, majd a szakirodalom és az online kérdőíves megkérdezés elemzésének eredményeként hat különböző workcation turista típust különít el és jellemez. Ezek alapján meghatározza azt a szegmenst, mely igények figyelembevételével egy adott település fenntartható turisztikai fejlesztéseket vihet végbe. A szerző zárásként egy külföldi példát is bemutat, ahol ezek a fejlesztések már megvalósultak, és sikeresen működnek.

A teljes tanulmány ezen a linken érhető el.