Múzeum a tenger mélyén

Forrás: turizmus.com

 2017. május 16. 10:53

A világ egyik legkülönlegesebb múzeuma nyílt Lanzarotén, a tengervízben. Mintha víz alatt látnánk egy megkövesedett Pompeji-t, úgy hatnak ezek a különleges szobrok, amelyeket csak a búvárkodók tekinthetnek meg, mivel a tenger mélyén láthatók.

A közelmúltban nyílt Lanzarote-i víz alatti múzeum alkotásai – amelyek a népszerű üdülőhely legújabb turista attrakciói – a társadalom mai kérdéseire keresik a választ.

Fokozatosan vitték le a tenger egyik sekélyebb területére a majd 300 szobrot, amelyek 14 méter mélyen láthatók. A Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote partjainál, a Museo Atlanticóban  kiállított művek Jason deCaires Taylor brit szobrász alkotásai, akinek nem ez az első hasonló, víz alatti projektje.

Mintha víz alatt látnánk egy megkövesedett Pompeji-t, úgy hatnak ezek a különleges szobrok

 

A szobrok – amelyek megdöbbentőn élethűek és a víz zöldjétől kissé félelmetesek – mai élethelyzeteket ábrázolnak. A Bahamákon és a mexikói Cancún közelében is hamar népszerűek lettek a művész hasonló installációi. A leghíresebb víz alatti műve a Lampedusai csónak, a Földközi-tengeren át menekülőknek állít emléket.

Állítólag rövid búvártanfolyam után már ajánlják a turistáknak a múzeum meglátogatását, amelynek sorsa előre látható: bár sokan kíváncsiak rá, nem fognak tolongani a „bejáratnál”.

Jason deCaires Taylor brit szobrász alkotásai a társadalom mai kérdéseire keresik a választ

 

Szakértők úgy vélik, a szobrok akár 300 évet is kibírnak a sós vízben, és az is tény, hogy nem szennyezik a környezetet. Sőt, idővel a természet részévé válnak, mivel a tenger állat- és növényvilága „benövi” e különös műveket, akárcsak a hajóroncsokat.

 

Kapcsolódó cikkek