Múzeumi együttműködés Óbudán

Forrás: MTI

 2017. május 26. 15:14

A III. kerületi lakosok, valamint Óbuda-Békásmegyer alap- és középfokú oktatási intézményeinek tanulói júniustól ingyenesen látogathatják a kerület nem önkormányzati fenntartású múzeumait is.

Az önkormányzat a saját fenntartású múzeumaiban 2016 óta biztosítja a helyi polgárok számára az ingyenes látogatás lehetőségét. Eddig több mint 3500 lakos vette igénybe ezt a lehetőséget és 2600 fiatal a múzeumpedagógiai programokat, a kedvező tapasztalatok nyomán pedig felvetődött a kezdeményezés kiterjesztése – idézte fel az együttműködési megállapodás aláírása előtt pénteken Bús Balázs polgármester.

Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a kerületi polgárok júniustól térítésmentesen látogathatják a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumát, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) helyi filiáléit, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot (MKVM), valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kassák Múzeumát is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy az önkormányzat méltányos díjat fizet az ingyenességért cserébe, amely az időszaki kiállításokra és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is vonatkozik. Mint megjegyezte, a párizsi Pompidou Központ rövidesen életműtárlatot szentel Victor Vasarelynek, Madridban pedig jelentős részben a Szépművészeti anyagából a Thyssen-Bornemisza Múzeumban nyílik Vasarely-kiállítás.

Az óbudai Vasarely Múzeum felújítása rövidesen befejeződik, az intézmény június végén nyílik meg ismét – jelentették be.

Farbaky Péter, a BTM főigazgatója emlékeztetett, a BTM-nek négy egysége is a III. kerületben működik, az Aquincumi Múzeumban éppen pénteken nyílik a Hadrianus MCM című kiállítás.

Kiss Imre, az MKVM igazgatója felidézte, hogy a 2011-ben Óbudára költöző múzeum a legújabb „betelepülő” a kerületben, azóta azonban az intézmény otthonára talált az óbudai múzeum negyedben, és szerves részesévé vált a helyi kulturális életnek.

Aquincumi Múzeumban jelenleg a Hadrianus MCM című kiállítás látható

 

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója arra mutatott rá, hogy az együttműködés kölcsönös érdekeket szolgál, hiszen a kerület és múzeumok is jól járnak azzal, ha a helyi polgárok sokat járnak múzeumba.

Kassák Lajos életműve az utóbbi időben nemzetközi szinten is egyre komolyabb nemzetközi figyelmet élvez, a Zichy-kastélyban működő Kassák Múzeum így különösen méltó arra, hogy megújuljon – szólt terveiről Prőhle Gergely, hozzátéve: a megállapodás aláírása éppen Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulójára esik.

Kapcsolódó cikkek

Gasztropláza épül Óbudán

2017. február 16.