Múzeumok éjszakája a Mátrában

 2013. június 24. 20:34

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület meghívására a MUISZ tagjai is részt vettek a VI. Mátrai Múzeumok Éjszakája programon. A tizenegy órás program során megtekintették az egerszalóki barlanglakásokat, melyek ma népi bemutató helyiségeknek, kézműves műhelyeknek, népi kézművességet oktató termeknek, borbemutató teremnek, kis szabadtéri színpadnak és egy tájháznak adnak helyet.

A burgonyalángos kóstoló után folytatták útjukat Aldebrőre, ahol a felújított paraszt-barokk gazdaházban megtekintették a debrői hárslevelű és annak meghonosítójának, Rácz Pálnak a hagyatékát őrző emlékszobát. Ezt természetesen Debrői hárslevelű, majd sült derelye kóstoló követte.
Feldebrő Ribizli fesztivállal várta a látogatókat, ahol az európai hírű kora középkori altemplom megtekintése után ribizli szörpöt és ribizlis palacsintát kóstoltak.
A Recski jó akusztikájú római katolikus templomban a Mátrai Visszhangok kórus színvonalas programját élvezhették, a kórus tagjai nemcsak az éneklés, de a konyha mesterei is, hiszen nánickájuk (krumplilángos sós és édes töltelékkel) felejthetetlen volt.
Sirok nemrég szépen felújított alsó várába is felkapaszkodott a társaság, majd a tájház előtt a helyi asszonykórus énekelt és meginvitálta őket macók (tócsni) és vargabéles kóstolóra.
Az utolsó helyszín Kisnána volt, a szintén gyönyörűen felújított várban belehallgattak a Bohém Ragtime Band koncertjébe és megnézhették a borospincét és a vár történetét remekül feldolgozó 3D filmet.
Herőce (csörögefánk) kóstoló és boszorkányválasztás várt még a csoportra. Éjfélkor az ízlésesen kivilágított vár fényei búcsúztatták őket.
Egy igazán jól előkészített, megszervezett és lebonyolított programon vehettek részt, melynek életre hívója, megvalósítója és idegenvezetője Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke.