Nagy Márton a repülőtér visszavásárlásáról: „baráti befektetőt keresünk”

Forrás: turizmus.com

 2023. június 07. 11:02

Sok befektetővel tárgyal a magyar kormány a világ összes táján, és komolyan veszi a budapesti repülőtér visszavásárlását – derül ki abból a nagy interjúból, amelyet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott a Világgazdaságnak.

Hogy áll a repülőtér visszavásárlása, és miből finanszírozzuk? – kérdezte a lap az egy éve kinevezett minisztertől számos egyéb gazdaságpolitikai téma mellett.

"Nagyon sok befektetővel tárgyalunk a világ összes táján, nagyon komolyan vesszük a reptér visszavásárlását. Olyan baráti befektetőket keresünk, amely egyben operátor is, és hatékonyan, illetve nyereségesen tudja majd működtetni a repteret. Azt tudom mondani, hogy vannak nagyon ígéretes tárgyalások, ezt az üzletet év végéig le lehet zárni. Ami a finanszírozást illeti, a fejlesztési bankok az idén eddig már 2,375 milliárd dollár forrást gyűjtöttek, de egy ilyen stratégiai vásárlásnál, ahogy a Vodafone esetén, itt is felmerülhet az állami devizakötvény-kibocsátás lehetősége. A finanszírozás megoldott, attól nem félek, egy jó dealt kell kötni" – válaszolta Nagy Márton.

Az állam részéről a befektető felé támasztott feltételek között a beruházást és a jó együttműködést emelte ki. "Lehet látni a reptér állapotát, túlzsúfolt, a gyorsforgalmi utat fel kellene újítani, gyorsvasutat megépíteni, egyszóval rengeteg infrastrukturális fejlesztésre lenne szükség. A reptér egy stratégia eszköz, nemzetgazdasági jelentősége van" – hangsúlyozta az interjúban a miniszter.

A Budapest Airport múlt héten közölte, a világjárvány okozta súlyos anyagi veszteségek után 2022-ben 76,6 millió eurós nettó nyereséget ért el 277,7 millió eurós nettó árbevétel mellett. Ennek köszönhetően sikerült a Covid két éve alatt felhalmozott 198 millió eurós veszteséget 121 millió euróra lefaragnia, de a vállalat nem fizet osztalékot a részvényeseknek.

(Nyitó kép: uskarp/123RF.COM)