Nagy port vert fel az illetékmentes hétvége

Forrás: turizmus.com

 2015. április 06. 16:21

A napokban indulatoktól sem mentes párbeszéd zajlott a Facebookon azzal kapcsolatosan, hogy az Indulhatunk.hu illetékmentes hétvégét hirdetett, ajándék belföldi hétvégével. A vélemények vegyesek - tény azonban, hogy a marketingfogás elérte azt is, hogy itt, a sajtó hasábjain is foglalkozunk vele...

Nagy felháborodást keltett az utazási irodák, főként a viszonteladók körében, hogy az Indulhatunk.hu április végére illetékmentes hétvégét hirdetett, ajándék belföldi hétvégével.

Az "Utazási irodában dolgozom" zárt Facebook csoportban sok vélemény napvilágot látott, melyek két fő elv mentén csoportosíthatók. Van, aki mindössze ügyes marketingfogásnak látja, amely bárki számára megvalósítható és rendelkezésre áll, más úgy érzi, az akció túlmegy a korrektség határán, és több szempontból is aggályos.

Van, aki versenyjogi kérdést emleget, hiszen a viszonteladó árelőnyt ad, hogy piacot szerezzen, miközben a viszonteladói szerződések általában azt rögzítik, hogy a viszonteladó "az Utazásszervezőtől kapott adatokat változatlan tartalommal publikálja weboldalán vagy más hirdetési felületen, az adatok tartalmát érintő változásokat nem eszközöl." Mint sokan írják, a viszonteladói hálózatra negatívan hat, ahogyan ez már az ajándék belföldi hétvégék kapcsán is többször felmerült a szakmában.

A szakmabeliek azt is felvetették, hogy az akció megtévesztő az utasok felé is, mivel azt sugallja, hogy egy-egy úton legalább ennyi árrés van, ezért a későbbiekben hasonló kedvezményeket várnak majd el, és nem a tartalom és a minőség, hanem az alacsony ár dönt.
Szempont az is, hogy mit szól mindehhez a Budapest Airport, amely az illetékekből (is) él.

Mások viszont amellett érvelnek, hogy a tour operator igenis köthet speciális megállapodást a számára kiemelt fogalmat hozó utazásközvetítővel, illetve minden cégnek jogában áll hasonló marketingakciót indítani saját haszna terhére.

Megint más arra hívja fel a figyelmet, hogy minden esetben körül kell nézni a piacon, mert van alternatíva és van mit kínálni az utasnak, nem minden esetben az illetékmentes hétvége a legjobb ár-érték arányú az adott desztinációban.