Nagyban nehezítené az utazási ügynökök helyzetét egy készülő szabályozás az USA-ban

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 09. 11:30

Egy készülő jogszabály-módosítás szerint az Egyesült Államokban a légitársaságok és az utazásokat értékesítő ügynökök ugyanolyan mértékben felelnének a törölt vagy jelentős késést szenvedő járatokra befizetett összegek visszafizetéséért.

Az USA közlekedési minisztériuma egy olyan jogszabályt készít elő, amelynek értelmében a légitársaságok és az utazásokat értékesítő ügynökök a jövőben közösen felelnének a törölt vagy jelentős késést szenvedő járatokra befizetett összegek visszafizetéséért – írja a Travel Weekly.

Ezek szerint, ha a légitársaság nem fizet, az utazási ügynöknek kellene ezt megtennie, függetlenül attól, hogy birtokában van-e a pénznek vagy ő volt-e a kártyaelfogadó.

A minisztérium fontolóra vette ugyan, hogy a szabályozást azokra az esetekre korlátozza, amikor az utazási ügynök a visszatérítési igény jelzésének időpontjában még birtokában van a pénzösszegnek, de azután elvetette ezt a megközelítést, azzal az indokkal, hogy mivel egy tranzakciónak több résztvevője lehet, a fogyasztó számára nem feltétlenül világos, hogy a kérdéses összeg melyik szereplőnél van.

Lehet, hogy a jövőben az utazási ügynök is felel majd a törölt járatok árának visszatérítéséért az Egyesült Államokban

Fotó: 123rf.com

A tervezet nem tenne kivételt a kis cégekkel, minden méretű ügynökségre vonatkozna, amelyik közvetlenül üzletet köt a fogyasztókkal. A cikk itt rávilágít arra a problémára, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb utazási ügynök marketing-, pénzügyi és egyéb háttérszolgáltatást nyújtó ún. host ügynökségek független szerződő fele, otthonról dolgozó magánvállalkozó.

A légi szállítást is tartalmazó csomagutak esetében is vissza kellene térítenie az utazási ügynöknek a repülőjegy árát, akkor is, ha már az egész összeget továbbította a szállítónak, de csak abban az esetben, ha ő volt a hitelkártya-elfogadó.

A szakma képviselőinek 90 napjuk van a jogszabály-tervezet véleményezésére.