Nagyenyed, a lehetőségek városa

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. április 05. 13:48

Közép-Erdély gazdasági lehetőségeinek élénkítését és kiaknázását célzó konferenciára invitált a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Alapítványa (BGKA) április 5-én.

A Fővárosi Önkormányzat dísztermében, nagy érdeklődés mellett megtartott esemény célja az volt, hogy bekapcsolja a magyarországi vállalkozókat a következő 3 évben Erdély-hegyalján megvalósuló gazdaságfejlesztési programba.

Szőcs Gyula, a BGKA magyarországi megbízottjának köszöntője után Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat főosztályvezetője tartott előadást. A Fővárosi Önkormányzat kitűnő kapcsolatot ápol az alapítvánnyal, működését többféle módon támogatja. A szakember szerint a gazdag építészeti örökséggel és pezsgő kulturális élettel rendelkező Nagyenyed hatalmas fejlődés előtt áll, gazdag lehetőséggel rendelkezik az élményturizmus területén.

Nagyenyed hatalmas fejlődés előtt áll

Fotó: Erdély Magazin

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője arról számolt be, hogyan hat a turizmus fejlesztése a város fejlődésére. Tapasztalata szerint sikert csak a turisztikai szektorral együttműködve lehet elérni, a közös tervezés a sikeresség záloga. A most formálódó Budapest fejlesztési stratégiában fontos pillérként kezelik a turizmust. A látogatók számának és a bevételnek a növelése nem elsődleges cél, a fenntarthatóság és az élhetőség fenntartását kiemelten kezelik, vállalkozói és élhetőségi szempontokat is figyelembe vesznek.

A térség központjának számító Nagyenyed polgármestere, Iulia Adriana Oana Badea arról beszélt, önkormányzatuk miként támogatja a város és a régió turizmusát mint a gazdasági kibontakozás fókuszát. Bemutatta jelentősebb programjaikat (Rózsák Napja, Nemzetközi Folklórfesztivál), a gazdag gyűjteményt őrző természettudományi múzeumot, valamint fejlesztéseiket. Jelenleg 5 uniós projektjük zajlik, református templomuk, az egykori vár falai és a bástyái megújulnak, hamarosan újra a turizmus érdekeit szolgálják. A Maros völgyében, a Nyugati-Kárpátok lábánál fekvő település környéke természeti látnivalókban is bővelkedik, gazdag kikapcsolódási lehetőséget kínál. Városukból Kolozsvárra autópályán, Torockóra, Gyulafehérvárra felújított úton lehet eljutni. Most kezdődik a Budapestet és Nagyenyedet összekötő autópálya építése, a sztráda két év múlva készül el, 5 órára csökkenti a két város közötti távolságot. A közeljövőben a szőlészethez és a borászathoz kapcsolódó turizmus is fejlődni fog.

A konferenciát nagy érdeklődés kísérte

Fotó: turizmus.com

Orosz Tivadar, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozatának elnöke a két ország közötti gazdasági együttműködés tapasztalatairól beszélt.

Szőcs Gyula az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelte, hogy a város 60-90 kilométeres körzetében 3 nemzetközi repülőtér található, szálláshelyekben azonban hiány van. Reméli, hogy a beruházások a vállalkozói kedvet is élénkíteni fogják. A szakember bemutatta az alapítvány stratégiai céljait, kiemelte, hogy képzésükkel szállodai, vendéglátóipari szakon munkahelyek létrejöttét is támogatják.

A konferencia további részében a magyar kormány határon átnyúló gazdaságfejlesztő programjáról, az erdélyi turizmus tapasztalatairól és igényeiről, a jogi segítségnyújtásról és az uniós pályázati lehetőségeiről is szó volt. Előadás hangzott el a marketingtámogatás formáiról és lehetőségeiről a határokon átnyúló projektekben, illetve a képzési tapasztalatokról Magyarország és Románia viszonylatában.

A plenáris szekciót kötetlen beszélgetések követték, lehetőség nyílt a nagyenyedi vállalkozók megismerésére, kapcsolatfelvételre is.